S’amplia fins al desembre la suspensió de la taxa d’ocupació de terrasses per part de bars i restaurants

3549

L’Ajuntament de Martorell ha ampliat, fins al 31 de desembre de 2022, la suspensió de la taxa d’ocupació de terrasses per part de bars i restaurants. A més, se suspendrà la taxa per a la prestació de serveis a les fires comercials que se celebrin al municipi, organitzades per l’Ajuntament o associacions  de comerciants, fins a finals d’any.

Les dues mesures es van aprovar ahir al Ple Municipal per seguir amb les accions del Pla de recuperació econòmica i social Martorell Actua, iniciat l’any 2020 per pal·liar les conseqüències econòmiques derivades de la pandèmia, que s’han vist recentment agreujades per les primeres conseqüències de la situació bèl·lica entre Rússia i Ucraïna.

La restauració local seguirà sense pagar, fins al 31 de desembre d’enguany, la taxa per l’ús privatiu de la via pública i del domini públic amb taules, cadires i tendals. Junts per Martorell i els quatre partits de l’oposició van acordar per unanimitat una pròrroga d’aquesta mesura d’ajut a la restauració i l’hostaleria, tenint en compte que l’anterior suspensió expirava el 31 de maig de 2022.

“És la cinquena suspensió que fem d’aquesta taxa des que vam començar a aplicar-la”, destacava el regidor d’Hisenda i Règim Intern, Lluís Amat. Ell mateix la justificava: “Fins ara l’hem anat prorrogant per la situació pandèmica i seguint les directrius del Pla de Reactivació Econòmica que hem impulsat. Però ara, l’actual conflicte bèl·lic fa que proposem aquesta cinquena suspensió”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Intern

A més, el consistori ha près una altra mesura que també implica la modificació de la taxa per la prestació del servei de la fira comercial i industrial, que regula l’ordenança número 17. Aquesta taxa interpel·la a tots aquells participants amb establiment o activitat comercial autoritzada a Martorell, a totes les fires comercials organitzades per l’Ajuntament o les associacions de comerciants durant el període comprès entre el 20 d’abril i el 31 de desembre d’enguany.

“Els motius d’aquesta mesura són evidents: ajudar un dels sectors més castigats en tot aquest temps, i en aquest sentit, una de les mesures que podem prendre és suspendre la taxa”, destacava Amat.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Intern

Els establiments comercials i industrials que participaran a la Fira de Primavera ja podran gaudir de la suspensió de la taxa, a l’igual que en la resta d’esdeveniments d’aquesta tipologia que s’esdevinguin a Martorell fins a finals d’any.

El punt va aconseguir el consens de totes les forces polítiques. La portaveu socialista, Remedios Márquez, apuntava que “és evident que els comerços d’aquest tipus han estat els més afectats durant aquests darrers anys i els costa molt remuntar. Les institucions tenim l’obligació moral d’ajudar el màxim possible, per exemple amb la modificació d’aquestes dues ordenances”.

Remedios Márquez, portaveu PSC

En la mateixa línia s’expressava el regidor de Movem Martorell, Xavier Sáez, qui se sumava al crit d’ajut del sector hostaler i reflexionava que cal “encoratjar la població per a que escullin bé on fan les seves compres, i que entre tots intentem anar a comprar al comerç local i de proximitat per ajudar-los a sortir d’aquesta situació que ens està fent molt de mal”.

Xavier Sáez, portaveu Movem Martorell

Els grups municipals d’ERC i C’s també es van posicionar a favor de la mesura, tot i que no van intervenir en el debat del punt.

Ple Municipal Abril 2022

Altres línies d’ajudes aprovades

En el Ple també es van aprovar dues modificacions per millorar la línia de bonificacions de què pot gaudir la ciutadania martorellenca amb la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol. D’ara endavant, la bonificació de cinc anys comença a comptar des del moment en què es demana -i no pas a partir de la data d’instal·lació d’aquests sistemes-. A més, s’amplia el termini per a fer-ne la sol·licitud -del passat 31 de març al proper 31 de desembre-, s’eliminen alguns requisits per tal d’agilitzar més el tràmit.

Es va aprovar la pròrroga per a la prestació de serveis del Centre de Desenvolupament i Atenció Precoç (CDIAP) de Martorell fins a finals de 2023. D’aquesta manera, el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Martorell segellen la continuïtat del conveni un any més “mantenint el número d’hores respecte l’anterior conveni, de 17.544, que a una cotització de 34,8 euros l’hora, comporta una inversió d’uns 611.000 euros anuals, fet que suposa un increment en 12.000 euros respecte el conveni anterior”, apuntava la regidora de Benestar Social, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social

Finalment, es va aprovar per unanimitat l’acord de la Mesa de Negociació integrada per representants de l’Ajuntament i membres dels principals sindicats. Aquest punt fa referència al procés d’estabilització de les places laborals de naturalesa estructural corresponents a l’Ajuntament de Martorell que, estant dotades pressupostàriament, hagin estat ocupades de forma temporal i ininterrompuda almenys en els tres anys anteriors a 31 de desembre de 2020.

L’acord pretén engegar el procediment per estabilitzar les places “abans del 31 de desembre de 2024”, com explicava el regidor Amat.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Intern

En conseqüència d’aquesta aprovació, també es va haver de donar el vistiplau a la modificació de la plantilla i del quadre dels llocs de treball de l’Ajuntament de Martorell.