S’amplia l’aliança entre la FHSJDM i l’Hospital de Bellvitge amb l’obertura de dos nous serveis estesos

582
Jordi Trelis, director FHSJDM, i Montserrat Figuerola, directora gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

La Dra. Montserrat Figuerola, directora gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), i el Dr. Jordi Trelis, director gerent de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), han signat aquest matí una ampliació de l’acord de col·laboració entre ambdues institucions que es traduirà en l’obertura de dos nous serveis estesos (Cirurgia Plàstica i Reparadora, i Nefrologia). Aquests dos nous serveis estesos se sumen als tres que aquests dos hospitals ja han anat desplegant des l’any 2020.

Els serveis estesos són serveis d’un centre sanitari de tercer nivell o de referència (en aquest cas, el HUB), els professionals del qual es desplacen uns dies a la setmana a donar assistència al centre comarcal (en aquest cas, la FHSJDM). Aquesta fórmula permet a l’hospital comarcal oferir unes prestacions d’atenció complexa que no podria desenvolupar per si mateix. A més, el sistema també proporciona a la persona malalta una atenció de proximitat, evitant-li trasllats innecessaris, i promou els vincles de relació i l’intercanvi de coneixements entre professionals.

Fins ara, l’aliança entre aquestes dues institucions hospitalàries ja incloïa el servei estès d’Otorinolaringologia (en el marc del qual els dos centres comparteixen un professional de l’FHSJDM i dos de l’HUB), el Servei de Cirurgia Vascular (amb un professional de cada institució compartit) i el Servei de Cardiologia (amb quatre professionals compartits, dos de cada institució).

En virtut d’aquesta ampliació, a partir d’aquest 2023 els professionals del Servei de Cirurgia Plàstica acudiran també a l’FHSJDM a cobrir la cartera de servei quirúrgica i l’atenció ambulatòria, i un professional del Servei de Nefrologia del HUB disposarà d’uns dies d’agenda a l’FHSJDM.

Segons afirma el Dr. Trelis, la promoció d’aliances mitjançant el servei estès “és una molt bona fórmula per oferir una cartera de serveis bàsica i especialitzada ajustada a les necessitats i realitats de cada territori, que és un dels objectius essencials del model de salut en l’àmbit comarcal”.

Dr. Trelis, director gerent FHSJDM

En el mateix sentit, la Dra. Figuerola considera que aquests tipus d’acords “potencien l’atenció equitativa i centrada en el pacient i l’ús eficient dels recursos sanitaris”.

Ambdues institucions ja treballen en el desplegament de noves formes de col·laboració. En concret, actualment s’està explorant la possibilitat que l’FHSJDM esdevingui centre col·laborador docent de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell és l’hospital de referència de la comarca del Baix Llobregat Nord. Com a tal, ofereix atenció a una població de 163.000 persones, i disposa de l’Hospital Universitari de Bellvitge com a centre de referència.

Per la seva banda, el HUB és centre de referència de màxima complexitat per a 2 milions de persones, tot l’eix sud de Catalunya. Lidera la cirurgia complexa i els trasplantaments de ronyó i cor en adults a Catalunya i integra en els seus projectes l’orientació a la millora de l’experiència del pacient i el treball en xarxa amb l’atenció primària i els centres hospitalaris de l’entorn.