Sandra Reina guanya el Gaudí a ‘Millor Curtmetratge’ i està nominada al Goya

1834

Diumenge es van lliurar els 16ns Premis Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català en una gala que va tenir lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. La martorellenca Sandra Reina, membre de l’associació Cinema del Diable, es va alçar amb el guardó al ‘Millor Curtmetratge’ per El Bus. A més, la seva obra està nominada als 38ns Premis Goya en la mateixa categoria, que es desvetllaran el 10 de febrer a la Feria de Valladolid.

El Bus és un curtmetratge documental que, com explica la seva directora Sandra Reina, “neix d’una casualitat”. Fa anys, Reina agafava diàriament l’autobús Martorell-Barcelona per anar a treballar. “Sempre l’agafava a la mateixa hora, però un dia el vaig perdre i vaig agafar-ne el següent. Vaig començar a escoltar les converses, a adonar-me que l’ambient era diferent i que hi havia més xivarri de l’habitual. Quan vaig baixar, vaig comprovar que era el trajecte Can Brians-Barcelona i que molts d’aquells viatgers eren presos de permís de cap de setmana”.

Sandra Reina, directora 'El Bus'

“Els meus amics em preguntaven si havia tingut por i m’aconsellaven que no hi tornés. Com que era la primera vegada que hi viatjava, jo no vaig tenir aquest prejudici. Em vaig quedar amb aquesta idea de persones que viatgen en bus un cap de setmana, amb les seves expectatives i il·lusions, i què passa diumenge quan hi han de tornar”. “La idea era gravar un viatge d’anada i tornada d’aquest autobús, intentant que la gent vagi descobrint, sense jutjar prèviament, les persones que hi van a dins”.

Sandra Reina, directora 'El Bus'

Gràcies a dues associacions que faciliten pisos d’acollida a presos que estan a punt de sortir en llibertat, però que no tenen un lloc on anar, Reina va poder localitzar presos i expresos que feien o havien fet aquesta ruta, i que van voler explicar les seves pròpies històries i vivències reals.

“Vam estar molt de temps coneixent-los, sempre preguntant-los què feien ara, sense parlar del delicte que havien comès. Quan vam rodar, vam llogar un autobús durant quatre dies i vam fer moltes vegades el trajecte, passant també per Martorell”, recorda Reina.

Quant a rebre el Gaudí, la cineasta assegura que és una sensació “indescriptible” i que es va assabentar de la nominació per Internet, a casa i en pijama. El Bus competia amb altres tres curtmetratges: Blow! de Neus Ballús, La herida luminosa de Christian Avilés, i Tots els meus colors d’Anna Solanas i Marc Riba. “Els altres curts eren increïbles. Hi havia referents com la Neus Ballús; La herida luminosa, molt premiat a d’altres festivals, o dos monstres de l’animació en català com Solanas i Riba”.

Sandra Reina, directora 'El Bus'

Sandra Reina ha dirigit el curtmetratge i també n’ha escrit el guió, junt amb Francisco Menchón. Ha estat produït per Valérie Delpierre i Jaume Fargas. Els protagonistes han estat Yolanda Avilés, Ramoni Muñoz, Penélope Sánchez, Mónica Gaetano, Maribel Morales, Moisés Arias, Israel Fuentes, Jonathan Bagan i Yaros Yakovenk.

La martorellenca es va interessar de ben petita pel món del cinema. Amb només 16 anys, va ser alumna de les primeres edicions del Taller de Cinema de Martorell, dirigit per Jaume Fargas i impartit al Centre Cultural. D’un grup d’alumnes d’aquest taller, entre ells Reina, va néixer l’associació Cinema del Diable i el CineClub del Diable. “És el lloc on es va generar el meu amor pel cinema, més que cap altre”, afirma.

Posteriorment, Reina es va llicenciar en Comunicació Audiovisual i Relacions Públiques. Va començar la seva carrera com a ajudant de promoció internacional a Catalan Films i com a ajudant de producció en desenvolupament de projectes a Inicia Films, La Lupa Produccions o About a Bicycle Prod. Més endavant, va saltar al camp de la direcció i va començar com a ajudant de direcció de llargmetratges com Unicorns, l’òpera prima d’Àlex Lora, o La imatge permanent, de Laura Ferrés.

També és ajudant de direcció del documental Un dia vi 10,000 elefantes, d’Àlex Guimerà i Juan Pajares; la sèrie de televisió per a betevé Oh my Goig i la sèrie documental per Al Jazeera Dahaleez i diversos curtmetratges premiats a festivals, com El Código Interior de Pau Subirós o La Bestia de David Casademunt.

El 2017 va ser seleccionada al Rotterdam Lab i el 2019 va fer el seu debut com a codirectora amb el curtmetratge Trivial, protagonitzat per Macarena Gómez, que ha tingut un llarg recorregut en festivals nacionals i internacionals, recollint més de 35 seleccions i 11 premis.

El 2019 va ser seleccionada com a participant del 8è Laboratori de guió de la SGAE, sota la mentoria de Montxo Armendáriz i el mateix any va guanyar el premi AccióCurts de Dones Visuals amb el projecte de curtmetratge El Bus.

Precisament, El Bus és el seu primer curt com a directora en solitari i va tenir l’estrena mundial al South by Southwest (SXSW) i al Festival de Màlaga, on va obtenir la Menció Especial del Jurat. Actualment treballa en el que serà el seu primer llargmetratge de ficció.