El pont d’Anoia acollirà 24 plafons que difonen dones de ciència ignorades per la història

748
Exposició '(In)visibles i (O)cultes'

El pont d’Anoia acollirà, des d’aquest dimarts i fins al 8 de març, els 24 plafons de l’exposició (In)visibles i (O)cultes. Una mostra itinerant del Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Nena a la Ciència (11 de febrer-), que difon la tasca de 24 dones científiques d’arreu del món que la història ha fet invisibles. Aquest vespre, l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez, han presentat l’exposició a El Círcol, on s’han exhibit temporalment els cartells.

(In)visibles i (O)cultes és un viatge a través de l’espai i el temps per la vida de 24 dones científiques, les quals la història ha fet invisibles. Des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per totes les èpoques i continents, els plafons parlen de les vides de 24 dones que no han rebut reconeixement científic pels seus descobriments.

Els plafons parlen de dones com Trotula de Salern -primera ginecòloga de la història-, Chien-Shiung -la ‘Marie Curie’ xinesa-, Nettie Stevens -científica que va descobrir la relació entre els cromosomes i el sexe- o la catalana Francesca Satorra -llevadora i metgessa a la Barcelona del segle XIV-. Són exemples de les “moltes dones que han aconseguit avenços científics importantíssims, des dels temps de Mesopotàmia i fins avui, i que havien quedat invisibles i ocultes perquè la història que ens han explicat no sempre és certa”, deia l’alcalde, Xavier Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“Farem un viatge a través del temps i de l’espai per conèixer els descobriments d’aquestes 24 dones al llarg de la història, des de l’Antic Egipte i fins entrar el segle XXI”, apunta la regidora Márquez. Cadascun dels plafons conté “un codi QR que ens dona més informació de totes i cadascuna d’aquets dones”.

Remedios Márquez, regidora d'Igualtat

“Amb aquesta exposició es pretén donar visibilitat a dones que van tenir una gran rellevància en la història, però que no se’ls va donar la importància que tenien”, destaca Márquez, qui convida la ciutadania “a passar pel pont d’Anoia i descobrir cadascuna d’aquestes 24 històries”.

Remedios Márquez, regidora d'Igualtat

Totes 24 són pioneres. Algunes van ser reconegudes i admirades en la seva època, però esborrades després de la història de la ciència. Moltes han estat minimitzades o directament esborrades. Altres, finalment, han recuperat la visibilitat i la veu gràcies a un revisionisme històric amb perspectiva de gènere.

Per lluitar contra aquesta discriminació, el 2016 es va instaurar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Des de llavors, cada 11 de febrer es commemora i es reconeix la trajectòria de totes les dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia. També es promou la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació i, especialment, en la ciència. Per trencar, per fi, els sostres de vidre i perquè desaparegui l’oblit que han patit les dones en la història de la ciència.