Aprovada una bonificació per a la promotora social de 260 pisos d’HPO a La Sínia

2571
Obres La Sínia

L’Ajuntament de Martorell ha concedit una bonificació del 95% de la quota de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a la Fundació Salas. La promotora social és l’encarregada de construir, al nou barri de La Sínia, 130 habitatges de protecció oficial (HPO) en règim de compravenda i 130 més en règim de lloguer social. Ha estat durant la celebració del Ple Municipal de juny, gràcies al vot favorable de JxM, PSC, ERC i C’s, i l’abstenció de Movem Martorell.

El Ple ha declarat d'”especial interès i utilitat municipal” l’execució d’aquestes obres, un pas que la Llei reguladora de les hisendes locals estableix com a imprescindible per concedir la bonificació a la constructora. La llei premia aquelles construccions, instal·lacions i obres que es considerin d’interès o d’utilitat municipal per raons socials, culturals, històrico-artístiques o de foment de l’ocupació.

“Promovem l’habitatge de protecció oficial i fomentem l’estabilitat al municipi amb un parc d’habitatges que té com a objectiu principal facilitar que segments de població allunyats del mercat lliure puguin accedir a un habitatge digne al municipi”, ha defensat el regidor d’Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior, Lluís Amat.

LLuís Amat, regidor d'Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior

L’àmbit d’aplicació serà a les promocions de dos edificis: un a la parcel·la número 6, de 130 habitatges de protecció oficial de compra-venda; 130 aparcaments soterrats d’automòbils; 65 aparcaments de motocicletes; 260 aparcaments de bicicletes i 130 trasters. Aquests habitatges van ser sortejats el passat 12 de juny a la seu de l’Ajuntament.

L’altre edifici -a la parcel·la 4- consta també de 130 habitatges de protecció oficial, en règim de lloguer, i amb aparcament soterrat, a construir simultàniament a l’altre edifici, tot i que el sorteig per adjudicar els habitatges és previst per l’any vinent.

Pel regidor, la bonificació “és un pas decisiu perquè permetrà a 260 famílies seguir vivint a Martorell i fer créixer el nostre poble”.

LLuís Amat, regidor d'Hisenda, Economia, Organització i Règim Interior

El PSC ha votat favorablement al punt, tot i que el portaveu Lluís Tomás ha consultat “l’import total en xifres de la bonificació” i si aquesta “podria revertir en algun tipus de reducció en el preu de cost, tramitació de la hipoteca, documentació, etc”. Des de la secretaria municipal se li ha respost la inviabilitat de la mesura, perquè la llei marca que la bonificació es destina al promotor de l’obra.

Lluís Tomàs, portaveu PSC

Movem ha optat per l’abstenció “perquè no disposem de prou informació per a fer el càlcul de la quantitat que suposa el 95% de bonificació”, segons ha exposat el portaveu Xavier Sáez, qui ha afegit que el cost per als compradors dels habitatges “és elevat per a molts joves i discriminatori per algunes persones”.

Xavier Sáez, portaveu Movem Martorell

Des d’ERC, el portaveu Víctor de León considera “adequada la mesura, tenint en compte que fa referència a la construcció d’habitatges de protecció oficial”.

Víctor de León, portaveu ERC

Finalment, C’s ha votat a favor. El regidor Juan José Pérez ha titllat aquest procediment de bonificació “bàsic” i ha qüestionat que altres forces polítiques municipals el debatessin.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

Moció per finalitzar infrastructures viàries

A la sessió s’ha aprovat una moció -presentada per Junts per Martorell i Ciutadans- que reclama al govern espanyol la finalització de tres infrastructures -la B40 entre Olesa de Montserrat i Terrassa, l’enllaç entre l’AP7 i l’A2 a el Papiol i el Corredor Mediterrani-, i a que no instauri el pagament en autovies i autopistes de l’Estat un cop aquestes estiguin liberalitzades. Les altres tres forces polítiques municipals amb representació -PSC, Movem i ERC- es van abstenir.

El vot favorable de 19 dels 21 regidors -JxM, PSC, ERC i C’s- i l’abstenció dels 2 de Movem ha donat llum verda a la constitució de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona i el fet que Martorell sigui una de les nou ciutats que en formin part.

Més consens -unanimitat- ha comportat la moció presentada pel PSC que condemna les agressions i la violència exercida contra persones del col·lectiu LGTB, que insta la Generalitat a acabar de desplegar la llei reguladora del règim sancionador a qui assetja persones homosexuals, bisexuals, transgèneres, transsexuals i intersexuals. També insta el govern a implantar el Pla estratègic de convivència escolar, per impulsar la igualtat de tracte.