Sara Cabrera i Juan Domingo, millors poemaris en català i castellà al 49è Premi Vila

2047
49è Premi Vila de Martorell

Carn d’Olla, poemari de l’autora vicentina Sara Cabrera Corbacho, i Un mal de familia, del madrileny Juan Domingo Aguilar, han estat els grans gunayadors de la categoria general de poesia en català i castellà del 49è Premi Vila. Aquest vespre, al teatre d’El Progrés, s’ha celebrat la gala on s’han conegut els guanyadors d’aquesta i de la resta de categories. Els han acompanyat a l’escenari els 18 guardonats amb els premis locals, el premi Traducció de Clàssics i el de Microrelat.

La gala l’ha presentada el periodista i presentador mataroní Espartac Peran, i els arranjaments musicals han sigut cosa de la cantant i professora de l’Escola Municipal de Música Anna Roig i del pianista Carles Sanz. Hi han assistit 288 persones. Els guanyadors, els membres del jurat i les autoritats s’han fet, al final de l’acte, la fotografia de família.

“És un orgull rebre aquest guardó, el primer que rebo amb un poemari escrit per mi, i sent a la meva comarca del Baix Llobregat i en un premi amb 49 anys de trajectòria”, destacava una emocionada Sara Cabrera Corbacho. L’autora de Sant Vicenç dels Horts ha destacat que la seva creació “són els municipis del Baix Llobregat bategant per la supervivència, l’herència familiar d’una nissaga de dones de classe obrera de les que sóc hereva”, i ha dedicat aquest triomf a la seva mare, a les seves àvies i “a les dones feministes, a les desviades i a les antifeixistes”.

Reproductor d'àudio
Sara Cabrera Corbacho, premi al millor poemari en català

Cabrera Corbacho obté un premi en metàl·lic de 2.000 euros i l’edició del llibre, a l’igual el guanyador del premi al millor llibre de poemes en castellà, Juan Domingo Aguilar, per la seva obra Un mal de familia. L’autor no ha pogut assistir al lliurament del premi, i Esteban Miguélez ha llegit un dels seus poemes.

Pel que fa a la categoria local, s’han concedit 18 premis. El premi a la millor poesia ha recalat en Prisión naufragada d’Esteban Miguélez Cabero. Quant a la de traducció de clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’, el premi s’ha declarat ex aequo entre la traducció de Sàtires de Juvenal -feta per Laura Cabré Lunas- i Fedra de Sèneca, a càrrec d’Oriol Febrer Vilaseca. La categoria de Microrelat ha consagrat Meritxell Genescà Francitorra i el seu Mal presagi.

49è Premi Vila de Martorell

“Una societat més culta és una societat més avançada”, ha destacat l’alcalde Xavier Fonollosa en la seva intervenció al final de la gala. El batlle martorellenc ha subratllat de l’èxit d’aquests premis quasi cinquantenaris “els premis locals. Tenim un gran planter, que fomentem des de l’Ajuntament, des de les escoles i des de la Biblioteca”, i ha destacat l’èxit “del Programa Martorell Educa 360, que conté activitats extraescolars d’aquest caire.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
49è Premi Vila de Martorell

El regidor de Cultura Sergi Corral també ha destacat el paper del Premi i les categories locals: “que els més joves escriguin i trobin el plaer d’escriure és un signe d’especial il·lusió, i el volem recompensar editant un recull de les obres locals per a que tinguin la prova tàctil que un dia van guanyar el Premi i que formen part d’aquesta gran família”.

Reproductor d'àudio
Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell

Enguany, s’han presentat un total de 342 obres al total de categories. En representació del jurat, Marcel Riera ha volgut agrair la seva participació, i ha destacat que “hi ha hagut molta competència i els premis s’han decidit per un vot de diferència, molt ajustat”.

Reproductor d'àudio
Marcel Riera, membre del jurat del Premi Vila

La gala ha portat per eslògan ‘ens salvem pels mots’ que ha homenatjat tres persones, tal i com ha esmentat Espartac Peran: “La dediquem al premi en sí i al seu iniciador, en Josep Carol, també a Josep Vallverdú, mestre de la literatura juvenil centenari, i a Jaume Amat, autor de molts esgrafiats a Martorell, fent poble”.

Reproductor d'àudio
Espartac Peran, presentador de la gala

Quadre d’honor dels guanyadors del 49è Premi Vila

Categoria oberta

Premi per al millor llibre de poemes en català: Carn d’Olla, de Sara Cabrera Corbacho. Dotat amb 2.000 euros i l’edició del llibre.

Premi per al millor llibre de poemes en castellà: Un mal de familia, de Juan Domingo Aguilar. Dotat amb 2.000 euros i l’edició del llibre.

Categoria Premis Locals

Premi a la millor obra de poesia d’adults: Prisión naufragada, d’Esteban Miguélez Cabero. Dotat amb 780 euros, la publicació del llibre i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Accèssit per a l’assaig d’adults: Anotacions 2019-2021, de Joan Isart Alemany.

Premi al millor conte d’adults: Some yellow leaves, d’Òscar Guitiérrez Arnaiz. Dotat amb 100 euros i un taller d’escriptura a Martorell.

Premi al millor poema per a adults: Cal cercar, de Paula Garcia Solís. Dotat amb 100 euros i un taller d’escriptura a Martreoll.

Premi al millor reportatge d’història de Martorell per a adults i juvenils: premi ex aequo per a L’esperit del Tim, de Josep Díaz-Galera, i La guerra del canvi, de Roser Sabi Dolz. Dotat amb 50 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca per a cadascun.

Premi al millor conte d’alumnes del primer cicle: La vella botiga de llibres, de Marcus Bullons Giménez. Dotat amb 75 euros, una entrada a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi al millor poema d’alumnes del primer cicle: Desert.

Premi al millor conte d’alumnes del segon cicle: Per què tens por de les estrelles?. de Jasmine Gabitova Mukhametova. Dotat amb 75 euros, una entrada a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Accèssit al millor conte d’alumnes del segon cicle: Nit estrellada, de Milo Ortiz Vera. Dotat amb 75 euros, una entrada a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Accèssit al millor conte d’alumnes del segon cicle: Al final no va sortir tan malament, de Noelia Miranda Ramón. Dotat amb 75 euros, una entrada a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi al millor poema d’alumnes del segon cicle: Desert.

Premi al millor conte d’alumnes de Batxillerat: El vaig tornar a veure, d’Èric González Ruana. Dotat amb 75 euros, una entrada a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi al millor poema d’alumnes de Batxillerat: Blau, d’Emma Sánchez Ballesta. Dotat amb 75 euros, una entrada a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi al millor conte d’alumnes del cicle inicial de Primària: Laura al bosc, de Júlia Sabi Tuloch. Dotat amb una entrada per anar al Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Premi al millor poema d’alumnes del cicle inicial de Primària: El ratolí, de Víctor Ruiz Alba. Dotat amb una entrada per anar al Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Premi al millor conte d’alumnes del cicle mitjà: El calendari, de Leire Zarcero Santiago. Dotat amb una entrada per anar al Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Premi al millor poema d’alumnes del cicle mitjà: El meu gos, d’Iris Luzón Parra. Dotat amb una entrada per anar al Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Premi al millor conte d’alumnes del cicle superior: Els pintors del cel, d’Aina Hernández Munné. Dotat amb una entrada per anar al Parc d’Atraccions del Tibidabo i un taller d’escriptura a la Biblioteca.

Premi al millor poema d’alumnes del cicle superior: Plou, de Mateo Barbero Manzanares. Dotat amb una entrada per anar al Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Categoria Traducció de Clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’.

Premi traducció de clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’: ex aequo per a Sàtires, de Juvenal (traduïda per Laura Cabré Lunas) i Fedra, de Sèneca, (traduïda per Oriol Febrer Vilaseca). Dotat amb 1.000 euros per cada obra i publicació de l’obra a Adesiara Editorial.
Categoria Microrelat.

Categoria microrelat

Premi al millor microrelat: Mal presagi, de Meritxell Genescà Francitorra. Dotat amb 400 euros.