SEAT triplicarà la seva capacitat d’autogenerar energia renovable

907
Plaques solars SEAT. Foto: SEAT

SEAT triplicarà la seva capacitat d’autogenerar energia renovable a través de 39.000 nous panells solars. Amb l’ampliació de SEAT al Sol, la planta fotovoltaica de la companyia, s’instal·laran panells solars en una superfície de 233.000 metres quadrats en els seus tres centres de producció: Martorell, El Prat i Barcelona. Aquest projecte referma l’objectiu de SEAT amb la descarbonització dels seus processos productius i la seva aposta per una mobilitat més sostenible.

La nova instal·lació solar SEAT al Sol 2 serà una de les més grans d’Europa en autoconsum. Oferirà 21 megavats (MW) de potència addicionals i autogenerarà una quantitat estimada de 29 gigavatios-hora (GWh) d’energia renovable a l’any, electricitat suficient per a carregar completament 500.000 CUPRA Born. Aquesta energia neta complementarà l’ús d’electricitat verda certificada de fonts externes en totes les instal·lacions de l’empresa, sense generar emissions de CO₂.

“SEAT al Sol 2 referma l’objectiu de descarbonizar les nostres instal·lacions i reforça la importància de les energies renovables com a element competitiu en la nostra indústria. L’ampliació del projecte d’energia solar forma part del procés de transformació de SEAT, el més ambiciós de la nostra història, cap a la nova era de la mobilitat elèctrica”, ha explicat Markus Haupt, vicepresident executiu de Producció i Logística de SEAT.

10 anys de SEAT al Sol

Aquesta ampliació consolida l’èxit de SEAT al Sol, en funcionament des de 2013 i que continuarà operativa en paral·lel. Aquesta instal·lació, que compta amb un total de 53.000 panells fotovoltaics en les teulades dels tallers de la fàbrica i les zones d’emmagatzematge dels cotxes fabricats en la planta de Martorell, ofereix 11 megavats (MW) de potència i autogenera 17 GWh d’energia renovable cada any. Amb SEAT al Sol 2, el projecte d’energia solar de la companyia produirà a partir de 2024 un total de 32 megavats (MW) de potència i 46 gigavatios-hora (GWh) d’energia neta a l’any.

La posada en marxa de les noves plantes fotovoltaiques, que es desenvoluparan en col·laboració amb CONECTA2 ENERGIA, empresa comercialitzadora d’energia independent, està prevista per a 2024. A més de la seva instal·lació en els tres centres de producció, SEAT al Sol 2 s’estendrà als aparcaments dels treballadors a Martorell, maximitzant l’ús de panells solars per a autogenerar energia renovable.

La transformació més ambiciosa de la història de SEAT

SEAT està duent a terme la major transformació de la seva història. La planta de la companyia a Martorell, que enguany celebra el seu 30 aniversari, produirà cotxes totalment elèctrics a partir de 2025 per a CUPRA i Volkswagen. Per a aconseguir-ho, SEAT ha dissenyat un pla de transformació industrial, organitzativa i cultural que reflecteix el ferm compromís de la companyia amb la sostenibilitat, incloent-hi iniciatives estratègiques com el desenvolupament de sistemes d’autogeneració d’energia renovable per minimitzar l’impacte mediambiental de l’empresa.

El programa de descarbonització de SEAT estableix el full de ruta per reduir les emissions de CO₂ a tota la cadena de valor del cotxe considerant el seu cicle de vida complet, que inclou la producció, l’ús i la fi de vida del vehicle. L’objectiu de la companyia és reduir aquestes emissions un 50% el 2030, en comparació amb 2018, com a pas previ per a convertir-se en una empresa neutra en carboni el 2050, en línia amb els objectius de descarbonització del Grup Volkswagen.

Els pilars per a aconseguir-ho són l’electrificació dels cotxes, que permet reduir la petjada de carboni durant el seu ús, la utilització d’energia verda per carregar els vehicles elèctrics i l’aposta per una economia circular, així com la descarbonització de la fase de producció.