Segones oportunitats i amor incondicional a la darrera novel·la de Gerard Quintana

776
Presentació 'L'home que va viure dues vegades' de Gerard Quintana

Gerard Quintana ha presentat aquest dimecres a la terrassa de la Biblioteca Martorell L’home que va viure dues vegades (Columna Edicions), la seva darrera novel·la, guanyadora del Premi Ramon Llull 2021. Una història que ens parla de les segones oportunitats, de l’amor incondicional i dels somnis que ens sacsegen. L’acte ha estat conduït pel músic Eugeni Muriel, amb qui Quintana ha interpretat Si et quedes amb mi de Sopa de Cabra com a cloenda. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Andreu González, i el regidor d’Esports, Gerard Mimó.

La Maria i els seus fills, l’Àngel i l’Alba, de cinc i set anys, arriben una tarda de setembre a la platja després de saber que el vol del pare, el Salvador, ha estat cancel·lat i que torna amb el darrer avió de la nit. El que passarà en aquella petita cala eivissenca ho canviarà tot per sempre. Salvador Martí haurà de lluitar contra el destí quan rep una herència enverinada del seu pare; el noi que, avergonyit del món, trobarà ben aviat refugi a les pàgines dels llibres; el poeta que buscarà el seu reflex en les paraules de les dones i els homes que, abans que ell, van saber escriure amb bellesa i veritat el seu comiat.

Aquest viatge que viurà el Salvador, a través dels personatges que anirà trobant a cada costat del mirall, és un cant a la vida que desdibuixa les fronteres entre la realitat i la imaginació, entre les obsessions i els somnis, entre el bé i el mal, entre Déu i el Diable. El protagonista veurà com s’esborren els límits entre la vida i la mort, com dues cares de la mateixa moneda.

“És una història molt simple, però complexa en la seva elaboració. Una història tan antiga com la de la nostra cultura i civilització, ja que parla d’un home que vol tornar amb els seus i a tenir allò que ha perdut. D’alguna manera, a L’Odissea, Homer ja ens parla d’això, d’Ulisses que deixa Troia i vol tornar a casa. En aquest cas, és en Salvador Martí qui perd tot i haurà d’anar més enllà de la pròpia vida i de la realitat per recuperar-ho. Té una herència enverinada, un deute dels homes de la seva nissaga, que han de viure dues vegades”.

Gerard Quintana, autor

“Dic sovint que el llibre el vaig començar a escriure fa 30 anys i nou mesos. En un moment d’alteritat, vaig mirar enrere i em va costar reconèixer la meva infància tímida i introvertida amb tot aquell munt de persones que, de sobte, tenia davant l’escenari. Aquí comença la llavor d’aquest llibre que parla de com construïm la realitat i com la construeix el personatge per seguir endavant”.

Gerard Quintana, autor

Sobre el Premi Ramon Llull, Quintana ha assegurat que “mai m’havia plantejat escriure per presentar-me a un premi. Aquest 2020, vam tenir temps per pensar coses que no havíem fet mai, i em van arribar les bases del Ramon Llull”. “Tant de bo a la música hi hagués un aparador tan gran com a la literatura. Els premis ajuden a donar-te a conèixer, a crear referències i a impulsar l’escriptor a seguir escrivint”.

Gerard Quintana, autor

Gerard Quintana (Girona, 1964) va iniciar la carrera de Periodisme a la UAB i la d’interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona. És conegut per ser el cantant de la banda gironina Sopa de Cabra des del 1986 i l’autor de cançons com Camins o El Far del Sud. Amb gairebé 25 treballs discogràfics realitzats i més de 200 cançons i adaptacions, aquesta és la seva segona incursió en la ficció literària.

Actualment, exerceix de president a l’Acadèmia Catalana de la Música. Ha col·laborat en diversos mitjans, com ara Catalunya Ràdio, ComRàdio, Catalunya Cultura, RAC1, TV3, Canal 33, Ara, El Periódico de Catalunya o Avui (Rock & Clàssic). L’any 2019 va publicar, amb un gran èxit de crítica i públic, la novel·la Entre el cel i la terra.