S’estrena una nova ruta literària pels indrets vitals de Jacint Lladó al nucli antic

303
Ruta literària

Martorell estrena un nou itinerari poètic aquest diumenge 21 d’abril des de les 12.00h del migdia, dins dels actes del 8è DiVers Festival de Poesia. Es tracta de la ‘Ruta Literària Jacint Lladó’, que recorrerà diversos escenaris de La Vila que li van ser indrets vitals i d’inspiració poètica. Encara resten algunes poques entrades disponibles per apuntar-se a aquesta activitat, al portal web entrades.martorell.cat.

La ruta constarà de diverses parades, en les que es llegiran poemes “que el pare va escriure sobre el Martorell que va viure i treballar i que ens va deixar”, explica la seva filla, Josefina Lladó. Començarà a les 12.00h a la Font de les Malaltes. En aquest punt, a banda i banda de la font, “hi ha unes ceràmiques amb poesies de Francesc Pujols i del pare, dedicades a la font”. I es continuarà pel pont del Diable “un símbol de Martorell que ell tenia molt arrelat al seu cor”.

Josefina Lladó, filla del poeta Jacint Lladó

Continuarà pel carrer de Pere Puig, on va viure amb la seva família, i “davant de la capella de Sant Joan llegirem un poema sobre la verema”. Lladó explica que també es farà parada “a la plaça de les Hores, on va treballar tots els seus anys laborals des que va arribar a Martorell, i d’on va sorgir un poema dedicat al petit campanar i al rellotge”. Seguidament es recitaran goigs de la Mare de Déu a l’església de Santa Maria” i es continuarà fins a l’Enrajolada”.

Josefina Lladó, filla del poeta Jacint Lladó

Josefina Lladó explica que, per al seu pare, els museus van ser una part molt important del seu paisatge: “Tot i que sobretot va ser el cas del Museu Vicenç Ros, on m’hi portava sovint. A la glorieta d’entrada hi vèiem tot Martorell i allò era una font d’inspiració”.

Josefina Lladó, filla del poeta Jacint Lladó

Jacint Lladó va arribar a Martorell l’any 1943 i no s’en va moure fins a la mort. La seva creació poètica parla del seu poble d’acollida, i es pot associar als indrets que s’inclouen a la Ruta. “Per al pare, Martorell va ser durant molts anys el seu lloc de treball, de viure i d’estimar, i així ho explica als seus poemes”. En destaca que “passejava molt. Fins i tot quan treballava, abans de començar feia “la volta als ponts”, que deia ell, i passava per sobre del Llobregat i de l’Anoia. també anava a molts indrets que després reflectiria a la poesia, i que els veia cada dia”.

Josefina Lladó, filla del poeta Jacint Lladó

Jacint Lladó va acumular diversos guardons literaris en la primera etapa del Premi Vila, que aleshores s’anomenada Diada de les Lletres de Martorell. És el cas d’Un full per la memòria (1976), La capella de Sant Joan (1977), Un amor (1984) i Serenor d’esperit, del mateix any.