Els entrebancs personals, polítics i socials dels pioners de la ràdio, a través de les memòries de Josefina Rifà

437
Presentació del llibre 'Tu, calla'

Emmarcada en la programació dels ’11 dies literaris’, aquesta tarda s’ha dut a terme la presentació del llibre Tu, calla. Silencis i oblits. Memòries de Josefina Rifà i de la radiodifusió a Catalunya, de l’editorial Comanegra, a la Biblioteca Francesc Pujols. Aquest assaig, convertit també en pòdcast, commemora el centenari de la ràdio a través dels relats de Josefina Rifà i Rierola, filla d’Eduard Rifà, ideòleg de Ràdio Barcelona, la primera de l’Estat. La presentació ha estat a càrrec de Margarida Moles, periodista martorellenca, que també hi ha format part de l’equip de documentació del llibre.

Ràdio Barcelona es va crear l’any 1924, essent la primera de Catalunya i de l’Estat espanyol, i la tercera d’Europa. Aquest assaig s’endinsa en les dificultats d’índole social, polític, personal i econòmic, que van patir els pioners de la radiodifusió en tant d’intentar crear un mitjà de comunicació que apropés la cultura a tothom. Així, Tu, calla, també s’ha convertit en un pòdcast que es pot trobar a la plataforma de RAC1, al 3Cat i al qual també poden accedir totes les ràdios locals a través de la Xarxa de Comunicació, i de la Federació de les Ràdios Locals.

La periodista martorellenca, Margarida Moles, ha explicat que aquest llibre “recupera una sèrie d’episodis dels quals ningú mai havia parlat”. “Teníem constància de la persecució que havien patit els pioners de la Ràdio Barcelona, però només del que s’explicava als documents públics, a les hemeroteques. Sabíem, per exemple, que la dictadura de Primo de Rivera els va obligar a vendre Ràdio Barcelona a Unión Radio Madrid, i que ells van haver de constituir-ne una de nova: Ràdio Associació”.

“Abans d’arribar la pandèmia, però, la neta de la Josefina Rifà, em va facilitar unes cartes que la seva mare va escriure al seu fill, on li explicava la importància de la figura de l’Eduard Rifà, que va ser l’autèntic ideòleg de la posada en marxa de Ràdio Barcelona. Gràcies a això, vam saber, des de l’esfera privada, les persecucions, detencions, tortures, i tot el que va significar per a aquesta gent la posada en marxa de Ràdio Barcelona, que els va afectar directament a ells i a les seves famílies”, ha expressat Moles.

Margarida Moles, periodista martorellenca

Així, el valor afegit de Tu, calla és precisament aquesta investigació a través de documents testimonials que apropen la realitat de les primeres passes de la ràdio, als anys 20, posant-hi nom i cognom als seus protagonistes. Tal com ha afirmat Moles, “els pioners d’aquest mitjà de comunicació, als quals nosaltres els hem posat nom i cara, entenien la ràdio com una eina de democratització cultural, i van haver de lluitar contra els empresaris de les sales de teatre, que estaven en contra de la ràdio perquè temien que els hi furtés audiència”.

“Ràdio Barcelona va suposar l’excepció durant aquells anys: gràcies a la xarxa cultural que tenien els seus creadors, era l’única ràdio a la qual se li permetia emetre les òperes del Liceu al complet. Això era totalment excepcional. La motivació per a ells era pensar que hi pogués haver algun pagès, que hi visqués aïllat a l’alta muntanya, escoltant òperes de gran qualitat a través d’aquesta emissora”, ha valorat Moles.

Margarida Moles, periodista martorellenca

A banda d’apropar la cultura a tothom, els pioners de Ràdio Barcelona, tenien una altra dèria: “convertir la ràdio en una eina útil per tots els oients”. “Així, van pensar a incorporar el servei de meteorologia, aprofitant la serva xarxa cultural, que també involucrava científics de primer nivell”.

“L’Eduard Rifà es va comprometre en fer que els pescadors i els pagesos poguessin saber aquesta previsió del temps per poder reaccionar. Llavors, van començar a fer aquests primers bolletins meteorològics, però al cap de pocs dies, es van adonar que, en fer-se en castellà, donat que el llenguatge meteorològic és molt específic en cada llengua, molts dels pagesos i pescadors no entenien les informacions que els arribaven. Davant d’això, van lluitar per demanar-li al govern civil de la dictadura de Primo de Rivera, que els deixés fer un resum en català del temps. Ho van aconseguir”, ha expressat Margarida Moles.

Margarida Moles, periodista martorellenca

El llibre Tu, calla es pot trobar a totes les llibreries de Catalunya per un preu que envolta els 20 euros. Així, el pòdcast es pot trobar també en plataformes lliures, en tant que pugui estar a l’abast de tothom la història de Ràdio Barcelona.