Set artistes reflexionen sobre el retrat a ‘Individu’, l’exposició més coral al Muxart Espai d’Art

2256
Inauguració de 'Individu'. D'esquerra a dreta, Bidegain, Haro, Rincón, Corral, Fonollosa, Roig, Saus i Àvila
Inauguració de 'Individu'. D'esquerra a dreta, Bidegain, Haro, Rincón, Corral, Fonollosa, Roig, Saus i Àvila

La planta baixa del Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis acull des d’aquest divendres l’exposició Individu. Del signe a l’absència. Una mostra inèdita i conjunta de set artistes que, des de diferents disciplines, han vehiculat la seva visió passada, present i futura del retrat. La inauguració ha omplert la sala de gom a gom i no han faltat a la cita l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ni el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Víctor Roig, Rafa Haro, Bernat Saus, Gerard Bidegain, Marc Àvila, Benito Rincón i Irene Cases són els autors de la mostra. Un projecte que engega Haro “arran de la reflexió que em produeix contemplar, al Museu Nacional d’Art Contemporani (MNAC), el quadre La plaza de toros de Badajoz, que mostra un afusellament massiu durant la Guerra Civil”. A aquest impacte s’hi afegeix l’aportació sobre el tema que fa el seu col·lega Rincón i el muntatge La família del Jabao, que divulga el record d’històries explicades a casa d’una família sobre els seus avantpassats, desapareguts a la Guerra Civil en aquest succés. Haro continua buscant “la connexió amb d’altres artistes”, i el resultat és “una amalgama de llenguatges en el gènere del retrat des de diverses perspectives”.

Reproductor d'àudio
Rafa Haro, comissari de la mostra
Inauguració de 'Individu'. A primer terme, Rafa Haro, comissari de la mostra
Inauguració de ‘Individu’. A primer terme, Rafa Haro, comissari de la mostra

La pintura, la fotografia, l’escultura, l’audiovisual o les arts escèniques en són els mitjans d’expressió. Àvila és el creador del vídeo-instal·lació Espera, i conclou que “cada artista aporta la seva visió del retrat, i a l’hora de posar-ho en comú es genera diàleg i lectures diferents. L’exposició vol que el públic també en generi la seva pròpia”.

Reproductor d'àudio
Marc Àvila

Benito reflexiona al voltant del subtítol de la mostra per destacar la importància del signe, “que genera grans reflexions en la història de l’art i que és bàsic en el llenguatge. Aquí hi ha una gran visió dels signes que acaben amb l’absència, un altre signe”.

Saus hi inclou l’obra escultòrica Bòveda -que porta el retrat cap al futur per cercar l’ànima i l’esperit de l’individu més enllà del seu ‘jo’- i recalca “l’heterogeneïtat dels resultats, però amb una idea central, el retrat”.

L’obra pictòrica Sense títol va a càrrec de Roig, qui agraeix “l’oportunitat de participar-hi” parlant de l’autèntic jo de la persona que no sap que està sent retratada, el posat autèntic i la sinceritat de la mirada.

Bidegain hi aporta la vessant més dramatúrgica, i exposa, junt amb Haro, la instal·lació Tòtems, amb la participació de diversos actors i actrius, que expliquen el pas de l’individu pel món, el seu rastre de vida, la mitificació dels objectes que deixa i el procés de totemització que sofreixen aquests quan els associem a una persona, una història o un record en concret. “Una experiència nova per mi, amb perfils tan diferents i un recorregut tan interessant i inèdit de trobar”, reconeix.

Reproductor d'àudio
Gerard Bidegain

Pel que fa a Casas, hi proposa el treball escultòric Despendre’s, que parla “de la mutació, del comiat, del poder alliberar-se d’un abric que ja no és útil, de desposseir-se d’un pes que ja va morir”, segons apunta Haro.

Fonollosa: “És l’exposició més coral que hem acollit”

L’alcalde ha agraït el treball dels creadors i el fet que l’estrena del projecte s’hagi fet al Muxart Espai d’Art: “aquest és el seu sentit, permetre que els artistes hi facin una aportació com aquesta, tan plural i diversa. A més, és l’exposició més coral que hem acollit aquí, ja que mai abans havien mostrat la seva obra alhora set persones”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Corral, per la seva banda, ha fet una crida “als espectadors, per a que facin d’altaveu de la mostra i atreguin més públic que vingui a dedicar-hi una estona”. El regidor fa emfasitzat que “és una exposició autoproduïda, una primícia a Martorell, i volem que tingui un circuit”.

Reproductor d'àudio
Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni de l'Ajuntament de Martorell

Individu. Del signe a l’absència es podrà visitar, de forma gratuïta, fins al 31 de març, els dijous i divendres, de 17.00 a 20.00h, i dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.00h. Més informació al telèfon 93 774 22 23 o al correu electrònic museus@martorell.cat.