Una quarantena de persones participa en l’estrena del cicle ‘Quan Martorell no hi era’ que organitza el CEM

1440
Itinerari geològic CEM

Al voltant de quaranta persones han assistit aquest dissabte al matí al primer itinerari geològic del cicle ‘Quan Martorell no hi era’ que organitza el Centre d’Estudis Martorellencs. Durant més de quatre hores, els participants han pogut conèixer els efectes geològics que han deixat els rius en passar pel municipi durant milers d’anys.

Martorell i rodalies: rius Llobregat i Anoia ha estat la primera sortida que el CEM organitza aquest any per conèixer el registre fòssil a Martorell. Durant tot el matí, al voltant d’unes 40 persones han gaudit d’un itinerari amb un total de 10 parades amb els comentaris i explicacions del geòleg martorellenc Josep Maria Tella. El recorregut d’aquesta primera excursió ha estat de 5 quilòmetres, un desnivell acumulat d’uns 215 metres i ha tingut una dificultat baixa.

La sortida ha arrancat, a les 09.30h, a la plaça del Portal d’Anoia i durant tot el recorregut s’ha anat resseguint l’aiguabarreig dels rius Anoia i Llobregat, traspassant el pont del Diable i pujant per la serra de les Forques i la Torre del Telègraf, amb final a la capella de Sant Bartomeu.

Segons Josep Maria Tella, qui col·labora amb el Centre d’Estudis Martorellencs des de fa anys, l’objectiu d’aquest primer itinerari ha estat “relacionar la dinàmica actual amb el registre fòssil que envolta la zona dels rius Llobregat i Anoia” i apunta que, malgrat que encara no estan del tot definides, les properes sortides visitaran, entre d’altres, els dipòsits fluvials a la zona de Les Torretes o les roques metamòrfiques de la carretera de Gelida amb la finalitat de visitar tot el registre fòssil que hi ha a Martorell.

Josep Maria Tella, geòleg

La idea de realitzar aquest cicle d’excursions va sorgir a partir de l’exposició sobre les fonts de Martorell que va estar exposada a la farmàcia Bujons durant la passada Fira de Primavera. L’Alfred Mauri, vicepresident del CEM, ha comentat que l’objectiu de les diferents sortides que es faran és remarcar “l’interès i la importància del patrimoni geològic de Martorell”.

Alfred Mauri, vicepresident del Centre d'Estudis Martorellencs

A banda de les explicacions de Tella i els apunts històrics de Mauri, la caminada s’ha pogut seguir amb la complementació d’un dossier preparat pels propis organitzadors i també a través d’un mòbil o tauleta amb connexió a internet a partir d’un codi QR.