S’inicia el repartiment universal de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies

652

Farmàcies de tot Catalunya distribueixen, a partir d’aquest dilluns, 4 de març, productes menstruals reutilitzables de forma gratuïta. Es podrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o un parell de compreses reutilitzables. L’acció ‘La meva regla, les meves regles‘ forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

En l’acció hi col·laboren les 3.284 farmàcies de Catalunya a les quals se’ls ha fet arribar un distintiu perquè siguin fàcilment identificables. A més, assessoraran per tal de facilitar l’elecció del producte que més s’ajusti a les necessitats de cada persona. L’acció s’adreça a dones, entre 10 i 60 anys, i també a les persones no binàries i els homes trans* que menstruïn.

Pilar de Dios, coordinadora de Farmàcies del Baix Llobregat Nord, indica que per obtenir el producte la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de ‘Novetats: La meva regla, les meves regles’ de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil).

És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que tot i així, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

Pilar de Dios, coordinadora Farmàcies Baix Llobregat Nord

L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d’unitats. Si la farmàcia no disposa d’unitats, es pot encarregar i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. Un cop feta la reserva a la farmàcia, el codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l’ha demanat.

El codi QR estarà actiu a l’espai de La Meva Salut mentre no s’hagi demanat el producte a la farmàcia i un cop lliurat el producte es desactivarà. No caduca i estarà disponible fins al 2025. Durant aquest període, es pot recollir un únic producte per persona menstruant, detalla Pilar de Dios, qui recomana fer la recollida de forma esglaonada al llarg de l’any, per evitar col·lapsar les farmàcies a l’inici de la campanya.

Pilar de Dios, coordinadora Farmàcies Baix LLobregat Nord

Aquesta iniciativa vol trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones; acabar amb la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones a Catalunya, i generar un estalvi a les dones i les famílies.

A més, el projecte vol refermar el compromís amb el planeta, amb el repartiment de productes sostenibles i reutilitzables ja que cada any a Catalunya es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables.

Per a resoldre dubtes, s’han habilitat dues línies de comunicació específiques: el telèfon 061 Salut respon, i el Gestor de consultes, queixes i suggeriments de la Generalitat de Catalunya.