Sis escoles de primària acullen formació pedagògica teatral a càrrec de l’Aula de Teatre

771

L’Aula de Teatre de Martorell està duent a terme aquest curs 2016-17 una formació pedagògica teatral en horaris lectius a alumnes de sis centres escolars de primària de la localitat. Les sessions, que compten amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Martorell, tenen la principal finalitat de desenvolupar la comunicació oral com a eina de desenvolupament personal i professional per al futur dels infants. Els centres educatius hi participen de manera voluntària i adeqüen les sessions dins els seus horaris lectius.
Les escoles dels Convents, José Echegaray, Juan Ramón Jiménez, Lola Anglada, Mercè Rodoreda i Vicente Aleixandre són les que acullen la formació pedagògica teatral de l’Aula de Teatre aquest curs. Cada centre adequa les sessions dins dels horaris de tallers. Les imparteixen professors titulats de l’Aula de Teatre, que treballen amb els infants “l’empatia, les emocions, la dicció i l’expressió, la cohesió i el treball tant personal com col·lectiu, en equip” segons explicava el president de l’Aula de Teatre Jordi Morera al programa Gent amb Entitat, de Ràdio Martorell. Amb la realització de tots aquests exercicis, l’objectiu no és tant “el de fer una obra a final de curs, que potser farem igualment, sinó el d’anar exercitant totes aquestes aptituds”.

Millorar capacitats comunicatives a través del teatre

El director de l’Aula de Teatre Ferran Mesalles afegia que la finalitat bàsica d’aquesta acció és la de “treballar perquè els alumnes aprenguin a millorar la seva comunicació oral, un aspecte que no només els anirà bé en el món del teatre, sinó en les seves futures relacions personals i professionals. El teatre serveix per tot, no només per a ser actor o actriu en el futur, sinó també per a qui esdevingui venedor d’enciclopèdies o advocat, per exemple”.
Mesalles detalla que el projecte “va néixer fa dos anys amb una prova pilot al Mercè Rodoreda. Va tenir molt bona acceptació i ho vam exposar a la regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Martorell, que ho va veure bé i ens dóna suport econòmic. A partir d’aquí, el projecte s’ha implementat a totes les escoles que ho han sol·licitat”. Explica Mesalles que una de les idees bàsiques amb les que va néixer ara fa vuit anys l’Aula de Teatre és la de “no intentar formar actors i actrius, sinó formar persones”.

L’Aula de Teatre continua ampliant horitzons

En referència a aquesta activitat pedagògica teatral, l’Aula de Teatre té l’objectiu futur de “formar professors per a que puguin fer aquestes sessions pedagògiques teatrals ells mateixos” explica Mesalles. Per altra banda, l’Aula també duu a terme el Cicle de Teatre Escolar, que fa 28 anys que se celebra a Martorell, i que apropa els escolars al teatre i a conèixer els seus professionals. En referència a l’àmbit no escolar, l’Aula disposa d’un centenar d’alumnes de totes les edats que acudeixen a les classes al local d’assaig, i darrerament també estén la seva xarxa fent sessions a poblacions veïnes com Abrera i Castellví de Rosanes.