Operació aigua és el títol de la mostra que fins el 3 de març es pot veure a la plaça de les Cultures de Martorell. Reflexiona al voltant de la distribució mundial de l’aigua dolça, del malbaratament que en fem els humans, la contaminació i els reptes de futur. L’organitza Agbar, la Societat General d’Aigües de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell.
La composen quatre plafons: en el primer, titulat Aigua per tothom?, s’explica el desigual repartiment al planeta, la previsió de futur davant el canvi climàtic i com avançar cap al desenvolupament sostenible. A Quanta aigua consumeixes? s’aporten dades de consum domèstic, consells d’estalvi i una estimació de l’aigua virtual que consumim indirectament a través del menjar, la roba i altres objectes quotidians. Al tercer, Com s’embruta l’aigua? s’aborden els residus domèstics que van al desguàs, i el quart, Com contaminem l’aigua?, denuncia com incideixen les activitats humanes en el seu consum i contaminació.
Albert Borbon, cap del servei d’Agbar a Martorell, explica que l’exposició és “una ferma aposta per la conscienciació i sensibilització ciutadana al voltant de la situació actual i de la futura disponibilitat d’aigua. Tenim ben present el context de transformació davant l’emergència climàtica i social que vivim, i l’enfoquem amb l’ànim d’adquirir un rol actiu per contribuir a assolir els objectius de desenvolupament sostenible”.
Reproductor d'àudioAlbert Borbon, cap del servei d'Agbar a Martorell
L’exposició “explica els usos i abusos que com a societat fem dels recursos hídrics, amb dades i infografies. Es dirigeix a un públic molt general, però posa especial èmfasi en el públic familiar i escolar, de manera molt visual i entenedora”.
Reproductor d'àudioAlbert Borbon, cap del servei d'Agbar a Martorell
Operació aigua va començar la seva itinerància el passat 1 d’octubre a Granollers, i també ha fet parada a Mollet, Sant Celoni, Sant Cugat i Rubí, abans d’arribar a casa nostra. Després, visitarà 22 poblacions catalanes més, fins el juny de 2022.