Susanna: “Necessito donar-li les gràcies a la vida i explicar-ho al dietari ‘La dansa dels dies’

492

L’escriptor, poeta i gestor cultural Àlex Susanna ha presentat aquesta tarda a la Torre de les Hores La dansa dels dies (Proa). Amb aquest darrer llibre, reivindica la força literària del dietari, gènere que ha posat en pràctica en nombroses ocasions. A l’obra, comparteix la seva experiència vital i intel·lectual en un to de conversa directa amb el lector.

La dansa dels dies recull temàtiques habituals de l’autor, com ara les arts plàstiques, la música i la literatura, així com la vida quotidiana i els amics. El punt de partida cronològic és la mort de Joan Margarit, un 16 de febrer de 2021. Un dels seus poetes preferits, entre d’altres aspectes, per la seva proximitat amb el gran públic. Reconeix que “de vegades hi ha fets que em motiven i que em porten a escriure de nou. La mort de Margarit em va desencadenar el dietari, que acaba al cap d’un any amb la invasió a Ucraïna”.

Tot un any reflectit en 288 pàgines de dietari que li serveix “per ser agraït amb la vida. És un gènere d’acció de gràcies. La vida és molt generosa amb molta gent pel que fa al nombre i a la diversitat d’experiències que ens ofereix i que ens regala”. Des de les més sensorials i palpables i fins a les més abstractes, metafísiques i impalpables”. Per això, afegeix, “sento la necessitat de correspondre-la, de dir-li gràcies i d’intentar explicar-ho”.

I afegeix que davant “d’un concert, una caminada, una lectura o una conversa, m’agrada intentar explicar per què m’omple”.

Àlex Susanna, autor de 'La dansa dels dies'

Per l’autor, el dietari vol “compartir tota una sèrie d’experiències, de vegades pletòriques, de vegades tristes i doloroses, perquè la vida està feta de guanys i de pèrdues”.

Amb totes aquestes experiències vitals, reconeix sentir-se “ben pagat” si desperta en el lector “les ganes de llegir un llibre que a mi m’hagi agradat, d’escoltar una peça musical o de visitar una exposició, una comarca o un monument”. Compartir aquestes experiències sobre el paper el fa partícip “d’eixamplar la percepció o la caixa de ressonància dels lectors”.

Àlex Susanna, autor de 'La dansa dels dies'

Aquest és el setè dietari que escriu des de 1989. A diferència de la poesia “que et truca un bon dia a la porta”, el considera un gènere que li permet adquirir l’hàbit d’escriure amb regularitat. Tot i així, expressa que “no intento fer cap crònica, sinó literatura: narrativa de no ficció a partir de formalitzar les experiències de les que parlo”.

Àlex Susanna, autor de 'La dansa dels dies'

Susanna (Barcelona, 1957) és escriptor, poeta i gestor cultural. Ha dirigit la Fundació Caixa Catalunya, l’Institut Ramon Llull, l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural i la Fundació Vila Casas. Ha escrit nombrosos llibres de poemes i ha comissariat exposicions. Enguany compleix una dècada a la presidència del Premi Vila de Martorell.