Tallers formatius per reduir la factura elèctrica a les famílies amb situació de risc d’exclusió residencial

1434
Tallers estalvi energètic

Una de les finalitats dels Serveis Socials és garantir l’accés a l’energia per a tota la ciutadania i reduir-ne el consum a les llars millorant-ne l’eficiència energètica, a través de formacions per a la ciutadania. L’Ajuntament de Martorell va més enllà dels ajuts directes i ofereix informació a les persones amb necessitats perquè millorin la seva despesa familiar amb la reducció del consum energètic.

El projecte ‘Energia garantida’ és una de les accions que es duen a terme dirigida a combatre la pobresa energètica. D’acord a la Llei 24/15 aprovada pel Parlament de Catalunya des dels Serveis Socials de l’Ajuntament, “es fan intervencions adreçades a garantir l’accés a l’energia a les persones o unitats familiars que es troben en una situació de risc d’exclusió residencial d’acord als criteris establerts per la llei”, com explica la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora Benestar Social

També, en alguns casos i dins el Projecte d’Auditories Energètiques gestionat des de la Diputació de Barcelona, “es realitzen petites inversions de rehabilitació i millora dels aïllaments, instal·lació elèctrica i equipaments elèctrics”, especifica Dalmau. En total es beneficiaran 20 famílies durant el període 2017-2018. Aquestes famílies estan sempre subjectes a un pla de intervenció dels Serveis Socials i la participació a les formacions d’orientació per fer un bon ús del consum energètic.

A més, es desenvolupa el projecte ‘Tallers d’eficiència energètica a les llars’. Serveis Socials realitza regularment tallers d’eficiència energètica dirigits a la ciutadania de Martorell. S’adreça a la persones o famílies en què s’ha intervingut prèviament per garantir l’accés a l’energia en els seus habitatges. Els tallers s’organitzen conjuntament amb les empreses subministradores i consisteixen en accions formatives per orientar les persones amb especials dificultats sobre com reduir la seva factura elèctrica i ser més eficients.

Com remarca la regidora, “els tallers són gratuïts i formen part de les accions realitzades des de serveis socials per intervenir amb les famílies, que d’acord a la Llei 24/15 es troben en una situació d’exclusió residencial”.

Cristina Dalmau, regidora Benestar Social

En aquestes sessions, s’expliquen els conceptes bàsics de la factura elèctrica, es donen eines per reduir el import de la factura optimitzant el contracte elèctric o modificant hàbits de consum i consells per consumir l’energia de manera més eficient. Igualment, els tallers exposen el marc legal que garanteix el dret bàsic a l’energia a les famílies amb risc de vulnerabilitat. Després d’una sola sessió, els assistents adquireixen coneixements que els permeten rebaixar fins a la meitat la seva factura de la llum. El dia del taller, les persones assistents han de portar la seva factura elèctrica.