El llicenciat en Història Moderna i Contemporània Manuel Tomás Belenguer ha vingut aquest dimecres a Martorell per presentar el seu darrer llibre a la Biblioteca. La senzillesa del títol de l’obra, Barça Femení contrasta amb la complexitat d’abordar cinquanta anys d’existència de la secció femenina de futbol del club. Ha presentat l’autor el periodista martorellenc Quim Miró.
Barça Femení fa un repàs a aquesta secció futbolística del FC Barcelona que va néixer als anys 70 i que es va desenvolupar amb moltes dificultats durant vàries èpoques. Una etapa ben diferent del moment actual, amb molt més reconeixement mediàtic i grans èxits esportius, que han culminat amb la consecució de dues Champions League en els darrers tres anys, i els quatre darrers campionats de lliga.
“El llibre pretén omplir el buit d’una història llarga de més de 50 anys d’unes noies que no tenien cap reconeixement. Més aviat al contrari, rebien la burla del masclisme sociològic de l’època”, explica l’autor, que alhora reflexiona al voltant del fet que “han passat els anys i veiem que la lluita continua, perquè hi ha certes coses que encara s’han de canviar”.
Reproductor d'àudioManuel Tomás, autor de 'Barça Femení'
Tomás denuncia la discriminació de les futbolistes amb exemples, com el que apareix al capítol 4 del llibre, referit als inicis, als anys 70: “Dins del corrent de pensament general de l’època, suposats metges deien que si una dona jugava a futbol podia patir consequëncies per a la seva salut i fins i tot, que no podrien ser mares”.
També descriu que del futbol femení se’n parlava molt poc, als mitjans. Aquest fet ha suposat una gran dificultat en la cerca d’informació per a fer el llibre: “M’he sentit com un pioner d’aquesta temàtica. D’hemeroteca amb els partits del femení als anys 70 no hi havia res, només alguna ressenya molt breu, i m’he basat en els testimonis orals o escrits de les jugadores d’aquella època, perquè a nivell de bibliografia pràcticament no hi havia res i d’hemeroteca, molt poca cosa”.
Reproductor d'àudioManuel Tomás, autor de 'Barça Femení'
El futbol femení blau-grana n’ha viscut de tots els colors des que es va fundar als anys 70. Una evolució amb alts i baixos, que l’ha portat de guanyar la seva primera Copa de la Reina l’any 1994 -aleshores com a Club Femení Barcelona- a militar a Segona i a aconseguir la primera Lliga a la temporada 2011-12. Després, han vingut 7 títols més, 2 Champions -amb quatre finals disputades en els darrers quatre anys- i 9 Copes de la Reina.
L’autor destaca que “el llibre acaba amb el triplet de la temporada 2020-21. No podia ser el millor final per al llibre, però potser caldria fer una segona edició perquè després ha vingut la segona Champions!”.
Reproductor d'àudioManuel Tomás, autor de 'Barça Femení'
Tomás se sent molt orgullós del gran compendi fotogràfic que ha pogut recopilar, tant el que ha facilitat el FC Barcelona com les que han cedit, de manera desinteressada, algunes jugadores veteranes. “Ha estat una gran alegria poder oferir el seu testimoni després de tants anys. Son imatges molt valuoses, d’una època en la que no hi havia res”.
Manuel Tomás ha va començar a seguir el futbol femení blaugrana “cap al 2011, quan van guanyar la lliga per primer cop”. De tot el treball que ha fet, reflexiona que “no només és una causa esportiva, sinó social, camí de la igualtat i el feminisme”, i destaca “l’esperit de lluita de les jugadores. Com a qualitat tècnica no tenen res a envejar als nois, i moltes tenen un discurs molt més coherent, en consonància a la seva qualitat futbolística”.
Reproductor d'àudioManuel Tomás, autor de 'Barça Femení'
Nascut l’any 1964 a Barcelona, Manuel Tomás Belenguer treballa des de l’any 1992 a l’Arxiu Històric del FC Barcelona. Anteriorment, ja havia publicat altres llibres de temàtica barcelonista per a que no se’n perdi la memòria històrica “i recordar les figures històriques que malauradament han estat oblidades de manera injusta”. En aquest sentit, ha publicat Les Corts i el Barça: 85 anys d’història compartida; Més de 100 raons per ser culer; Barça inèdit; César. El prodigi lleonès del Barça; Barça insòlit i Barça oblidat.