Tres noves novel·les i un conte adaptat, ADN martorellenc per aquest Sant Jordi

1541
Fira de Sant Jordi
Fira de Sant Jordi

Tres novel·les i la representació d’un conte són propostes que autores i autors de Martorell presenten en aquest atípic Sant Jordi. Malgrat la impossibilitat de viure una Fira del llibre, de passejar per les llibreries o d’adquirir volums amb els mitjans habituals, tres autors difonen des d’avui les seves noves creacions a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Martorell.

Els martorellencs Míriam Rodríguez, Josep Maria Calaf i Juan Miguel Torrero presenten les seves noves novel·les: Viajar a Marte, El balancí i El enemigo oculto, respectivament. Alhora, el músic Eugeni Muriel recupera a les xarxes l’escenificació de La Carla, en Jan i la Llegenda de Sant Jordi.

‘Viajar a Marte’, de Míriam Rodríguez

Míriam Rodríguez s'estrena en el món literari amb 'Viajar a Marte'
Míriam Rodríguez s’estrena en el món literari amb ‘Viajar a Marte’

Viajar a Marte és la proposta literària de la jove Míriam Rodríguez. “Una història d’amor entre dues noies, i el seu procés i evolució, com neix, com creix i com s’acaba. Es parla de llibertat, de por, de felicitat, de l’èxtasi i de tot el que passa en una història d’amor de veritat”, explica l’escriptora. La Laura i la Gina són les protagonistes d’aquesta novel·la romàntica amb un títol que pot despistar, però que l’autora justifica: “Va sorgir d’un petit poema que vaig llegir. Em va semblar una frase molt maca per titular el llibre. Per entendre el títol, cal llegir-lo”.

Una creació que és la primera obra publicada de l’autora, a la que hi ha dedicat cinc anys: “em va costar molt escriure’l i es va allargar molt en el temps per estudis i altres circumstàncies, però el resultat és l’esperat i n’estic súper feliç”. Rodríguez agraeix el paper que ha desenvolupat en tot plegat la seva parella, com a font d’inspiració: “Sempre ha estat amb mi i em va animar a escriure. Ella és la meva gran inspiració, el gran suport, gràcies a qui l’he pogut acabar i publicar-lo”. El recomana sobretot “a un públic jove i curiós, amb ganes de menjar-se el món amb tot el que això comporta. Així doncs…que comenci el viatge!”.

Míriam Rodríguez

‘El balancí’, de Josep Maria Calaf

Josep Maria Calaf i la seva novel·la 'El balancí'
Josep Maria Calaf i la seva novel·la ‘El balancí’

Gronxant-se cap endavant i cap enrere, l’Arnau fa un repàs als seus 77 anys de vida just a les portes d’entrar, temporalment, en una residència de la gent gran, i es planteja si aquest fet esdevé un problema o una solució. El títol de la novel·la fa referència a aquest company del protagonista: El balancí, “perquè és on el protagonista rumia i repassa la seva vida. El balancí és el seu confessor, és a qui li explica les seves penes i alegries i en forma part d’una manera molt potent”, explica l’autor.

Després de publicar La veritable pàtria –una recopil·lació de records d’infantesa- i d’enllestir Retrets de família –la història d’una llarga nissaga al llarg de 116 anys-, Josep Maria Calaf ara ens proposa aquesta novel·la protagonitzada per l’Arnau: “Un home vidu que es troba en la necessitat d’anar a una residència, tot i que només per un període de 45 dies. L’espectativa d’entrar-hi li causa un notable desequilibri i el porta a recopilar tota la seva vida, sempre gronxant-se al balancí”. L’Arnau descobrirà a la residència diferents maneres de viure i d’entendre la vida: “El fa pensar si, al tram final, és convenient o no entrar en una residència. Si és una solució o potser és un problema”.

Josep Maria Calaf

‘El enemigo oculto’, de Juan Miguel Torrero

Juan Miguel Torrero i 'El enemigo oculto', la seva tercera novel·la històrica
Juan Miguel Torrero i ‘El enemigo oculto’, la seva tercera novel·la històrica

Història, misteri i aventures. Amb El enemigo oculto, Juan Miguel Torrero torna a fer un salt en el temps cap al Martorell de l’època romana, l’aleshores Ad Fines. I més concretament, “cap a l’any 64 de la nostra era, en una domus que es podria ubicar molt a prop de l’actual estació de Martorell Enllaç, allà on l’any 1964 s’hi van descobrir restes romanes”. Allà, la jove Martina, de 16 anys, “té una plàcida existència i gaudeix dels petits plaers de la vida rural, que no vol perdre en favor del matrimoni, ja que té un pèssim concepte del gènere masculí. Amb la seva cunyada Licia comparteix aventures, angoixes i perills mentre resolen un inquietant misteri que posa en risc la seva família en una de les èpoques més fosques de l’Imperi Romà”.

Una novel·la històrica per “entretenir els lectors i dirigir-se a un ampli públic, mostrar la societat de l’època de manera verídica i sense edulcorants, amb descripcions elegants a mode diari de la protagonista, amb valors positius per fer reflexionar al lector sobre qüestions transcendentals”, defineix Torrero. El enemigo oculto és una mena de trilogia “tot i que amb arguments diferents” després d’Ad Fines i Lágrimas de una esclava.

Juan Miguel Torrero

‘La Carla, en Jan i la Llegenda de Sant Jordi’, d’Eugeni Muriel

No podia faltar, per Sant Jordi, una proposta relacionada amb la llegenda. Fa uns anys, l’Eugeni Muriel va crear l’obra La Carla, en Jan i la Llegenda de Sant Jordi. Ell mateix es va encarregar del text i de la composició musical, i les il·lustracions van anar a càrrec de la Teresa Herrero. “Ara, plantegem a través de les xarxes socials una petita representació d’uns 40 minuts, en format musical, que l’any passat per Sant Jordi vam portar a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural”.

Eugeni Muriel

La Carla, en Jan i la Llegenda de Sant Jordi és l’adaptació del conte tradicional incorporant les figures de dos nens com a espectadors i la de l’avi d’un d’ells com a narrador. Els joves lectors també poden interactuar escoltant i cantant les cançons que apareixen gràcies a un CD.

Fira de Sant Jordi
Eugeni Muriel, a la dreta de la imatge, en la representació de la llegenda l’any passat