L’Ajuntament de Martorell i la Fundació Francesc Pujols han iniciat, aquest dijous a la tarda a la Biblioteca Martorell, el programa d’actes de l’Any Ramon Llull, amb motiu de la commemoració dels 700 anys de la seva mort, amb el passi de la pel·lícula documental Ramon Llull, ciència i acció. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde i president de la Fundació Francesc Pujols, Xavier Fonollosa, la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau, i la vicepresidenta de la Fundació Francesc Pujos, Assumpta Clopas. El programa contempla cinc actes més fins l’octubre.
Ramon Llull, ciència i acció, és una producció de la Fundació Videoteca dels Països Catalans, de 46 minuts de durada, que “repassa la intensa i apassionada vida del beat, teòleg, professor i primer autor literari en llengua catalana, una de les figures més importants de l’Europa del segle XIII”, ha dit la vicepresidenta de la Fundació Francesc Pujols i presentadora de l’acte, Assumpta Clopas.
El documental “acosta el personatge de Ramon Llull i recull les opinions d’experts lul·listes de relleu internacional: Lola Badia, Antoni Bonner, Fernando Domínguez, Jocelyn N. Hillgarth, Charles Lohr o Amador Vega; i divulga fins a quin punt va ser un personatge admirat i discutit en vida, conegut en els alts cercles cortesans, eclesiàstics i universitaris, i considerat com el primer gran autor en llengua catalana de la història”, ha apreciat.
La Fundació Francesc Pujols “no podia quedar al marge d’aquesta commemoració, tenint en compte que el filòsof martorellenc era un gran coneixedor de l’obra de Llull i el postulava com a patriarca fundador de la filosofia catalana, tot trobant en el seu pensament l’eix vertebrador d’un projecte messiànic de gran abast: la Pantologia o Religió Científica Catalana”, ha remarcat Clopas.
L’alcalde i president de la Fundació Francesc Pujols, Xavier Fonollosa, ha reconegut ser “un apassionat del Renaixement i, malgrat Ramon Llull va ser una figura de finals de l’Edat Mitjana, es va avançar al seu temps. Els homes del Renaixement no diferenciaven la ciència del saber en disciplines i actuaven a través de la raó. Llull va ser un referent, no només a Catalunya sinó també a la resta d’Europa, per això volem commemorar la figura d’un dels primers catalans il·lustres que ens ha deixat una fructífera obra literària”.
Biografia
Ramon Llull (Palma, 1232 – Tunis, 1316) va viure els primers trenta anys una vida cortesana, es va casar i va tenir dos fills. Però, a partir d’unes visions de Crist crucificat, va entendre que havia de dedicar la seva vida i obra a Déu. Així, va iniciar una etapa de formació intel·lectual que duraria deu anys, durant els quals va aprendre llatí i àrab, i es va formar en ciència i filosofia.
Els darrers anys de la seva vida es va dedicar intensament a defensar i difondre la fe cristiana amb un programa triple: convertir infidels, escriure llibres per combatre els errors contraris a la religió i fundar monestirs on s’ensenyessin les llengües dels infidels als futurs missioners. Va viatjar al nord d’Àfrica, va escriure un total de 250 llibres en què explicava la seva doctrina i va viatjar per diferents ciutats europees per fer classes a les universitats, entrevistar-se amb papes i reis, o participar en concilis.
Ramon Llull va escriure sobre temes molt diversos: filosofia, teologia, medicina, ciència, narrativa o poesia, tot fent servir diverses llengües:català, àrab, llatí i provençal. Va crear un sistema filosòfic denominat Art, que integrava la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l’ordre social, a partir d’un sistema de verificacions mecàniques comprensibles que havien de demostrar la superioritat del cristianisme i facilitar la conversió dels practicants d’altres religions.
Actes de l’Any Llull a Martorell
Les activitats locals de l’Any Llull continuaran amb la reunió del club de lectura de la Biblioteca Martorell dedicada al Llibre de les bèsties el proper 21 de març, a les 18.00h. El 14 d’abril, a les 19.30h, es farà la 2a edició del Dictat Català dedicada a l’obra de Ramon Llull a la Biblioteca Martorell. El dia 17 del mateix mes, a les 12.00h, s’explicarà per a un públic familiar Faules de Ramon Llull a càrrec d’Assumpta Mercader. El 19 de maig , 19.00h, la Biblioteca Martorell celebrarà la conferència La follia d’en Ramon Llull i el projecte de conversió universal de Joan Santanach, comissari de l’Any Llull. Finalment, el 27 d’octubre, 19.00h, la Torre de les Hores albergarà la conferència Pensar en català, de Ramon Llull a Francesc Pujols, amb Joan Cuscó, que serà la cloenda a l’Any Llull a Martorell.