Les visites presencials del programa intergeneracional ‘Una carta, una amiga, un amic’ s’han reprès aquesta primavera amb els alumnes de l’Escola Mercè Rodoreda a la Residència Sant Joan de Déu de Martorell. Va ser divendres de la setmana passada, quan grans i petits van intercanviar jocs i experiències al llarg del matí. La iniciativa promou la comunicació entre persones de diferent edat -amb cartes i missatges de veu- per trencar les barreres generacionals a través de trobades personals.
L’objectiu del projecte és l’intercanvi, amb certa continuïtat, d’experiències i coneixements mutus entre la gent gran i els nens de les diferents escoles de Martorell. Mònica Salgado, educadora social de la Residència Sant Joan de Déu, explica que “durant l’any ens enviem correspondències amb els alumnes de tercer. Al final d’aquest projecte normalment fem una trobada, on residents i alumnes es coneixen, tot i que a causa de la pandèmia, ara ho espargim una mica més en el temps”.
Mònica Salgado, educadora social de la Residència
L’any passat, a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, les trobades van haver de fer-se virtualment, amb l’ajuda de les noves tecnologies. Només es va obrir la via presencial per Nadal, quan dos centres educatius van visitar la gent gran: el Vicente Aleixandre i el José Echegaray. A partir d’ara, els que també tenen visita programada són el CEE El Pontarró (26 d’abril) i l’Escola Lola Anglada (7 de juny).
Salgado afirma que és una experiència enriquidora per ambdues parts: “Pels residents és una energia, una vitalitat i una alegria quan es coneixen, i pels nens és valorar a la gent gran, el respecte, la veu de l’experiència. Sempre es tracten amb molta estima i molt de respecte”.
Mònica Salgado, educadora social de la Residència
‘Una carta, una amiga, un amic’ promou la sinergia entre generacions per dur a terme activitats locals. Martorell impulsa aquesta iniciativa des de l’any 2011 amb l’objectiu de beneficiar petits i grans, i fomentar el respecte i l’empatia.