Durant tot aquest mes, Martorell commemora el Dia Internacional de la Dona, que se celebra mundialment el 8 de març. La Regidoria d’Igualtat, amb el suport d’entitats i col·lectius, ha llaçat un ampli programa d’activitats, virtuals i presencials, amb xerrades, art, teatre, projeccions cinematogràfiques, rutes, exposicions o jornades esportives, entre d’altres.
La regidora d’Igualtat, Belén Leiva, afirma que “hem de seguir reivindicant aquest dia per posar en valor el paper de la dona en la societat; aquelles que han tingut un paper rellevant en la història i aquelles que han estat silenciades pel simple fet de ser dones. És molt important valorar el nostre paper, la nostra manera de fer i de sentir, i que se’ns tingui en compte. Poc a poc ho anem aconseguint, però encara ens queda lluita per davant”.
Belén Leiva, regidora d'Igualtat
Enguany, “es prioritzen els actes telemàtics, però ens hem atrevit a fer algun de presencial, sempre complint amb les mesures sanitàries de seguretat: distància, mascareta i rentat de mans”, diu Leiva, qui també ha subratllat l’esforç i implicació de les entitats i col·lectius martorellencs per confeccionar plegats el programa.
Des d’avui i fins al 8 de març, l’associació d’Artistes Plàstics de Martorell reivindicarà al seu perfil d’Instagram (@artmartorell) les dones artistes oblidades al llarg de la història i donarà veu a dones artistes actuals.
El 3 de març, a les 9.30h, el Punt Òmnia i el Servei d’Atenció a la Dona (SIAD) organitzen la xerrada ‘La igualtat de gènere i les noves tecnologies’ al Complex Educatiu Torrent de LLops per reflexionar sobre el paper de les noves tecnologies en la igualtat entre dones i homes.
L’associació Nihon Tai Jitsu farà el 6 de març, de 10.00 a 13.00h, a les Instal·lacions Esportives Municipals un taller gratuït de defensa femenina amb aforament limitat. És imprescindible fer inscripció prèvia al telf. 685 55 76 77 o al correu marnitai@hotmail.es.
També el 6 de març, a les 19.00h, l’Auditori Joan Cererols acollirà la 3a Mostra de curtmetratges dirigits per dones de l’associació Cinema del Diable. Com en les edicions anteriors del certamen, s’ha fet una selecció heterogènia de curts de diferents temàtiques i gèneres, celebrant així la diversitat de la creació cinematogràfica realitzada per dones. Després de les projeccions, hi haurà un col·loqui amb les directores per poder parlar i conèixer els detalls del seu treball. Per segon any, també es lliurarà el premi Guillemette Huerre, atorgat per la Federació Catalana de Cineclubs i l’Associació Amics de Miquel Porter i Moix.
El 7 de març a la Nau 2 de Ca n’Oliveres els més menuts gaudiran, a les 12.00h, de La petita Capmany de Tanaka Teatre. Un homenatge a l’escola, a la cultura popular i a la dona. La petita Capmany ens parlarà de la importància de preservar la memòria col·lectiva i el valor de les nostres tradicions a través de la seva protagonista: una nena forta i d’idees clares, que descobreix que un simple llapis i una llibreta són les úniques armes necessàries per lluitar contra l’enemic. Organitza La Xarxa Martorell i les entrades es poden comprar a entrades.martorell.cat.
Enguany, a causa de la situació sanitària, la lectura del manifest institucional es farà online i es podrà veure el 8 de març, a les 12.00h, a través de martorelldigital.cat, així com sentir a l’emissora municipal Ràdio Martorell 91.2 FM. “Tot i que és un acte que habitualment fem al carrer, no podem assegurar que hi hagi molta gent que vulgui venir a escoltar-lo, i no volem posar en risc ningú. Preferim fer-lo de forma virtual i esperar poder fer-lo al carrer l’any vinent”, comenta Leiva. La lectura anirà acompanyada de l’actuació de bailaoras martorellenques que interpretaran els poemes Desplegando alas de la martorellenca Paula Garcia Solís i Endavant de Joana Raspall.
Belén Leiva, regidora d'Igualtat
Dones valentes és el llibre de Txell Feixas, periodista corresponsal de TV3 a Beirut, que es presentarà l’11 de març, a les 19.00h, en directe a martorelldigital.cat. A l’Orient Mitjà hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra a la regió: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La mirada de la periodista Txell Feixas és sensible a les històries de les dones valentes i anònimes que potser no troben espai als informatius, però que commouen, empoderen i expliquen millor que cap altra notícia els canvis que vindran i que fa temps que truquen a la porta dels països àrabs.
També a través del portal martorelldigital.cat es podrà seguir el 12 de març, a les 19.00h, el laboratori ‘Ties invisibles, dones que alcen la veu‘, amb Georgina Llauradó, dramaturga i actriu, i Joan Codina, dramaturg i director. Ambdós ens parlaran de com van preparar l’obra de teatre La volta al món en 80 ties que es podrà veure el 13 de març, a les 20.00h, a El Progrés. “Aquesta obra ens proposa un viatge teatral i musical a través del teatre documental, la performance, les cançons, la imatge i la dansa amb el que descobrirem a 80 dones sovint silenciades”, apunta la regidora. La venda d’entrades ja és activa a entrades.martorell.cat.
Belén Leiva, regidora d'Igualtat
Els dies 13 i 14 de març, l’especialista en moviments feministes Gemma Jiménez conduirà les rutes ‘Martorell,femení plural’ per la Vila. Una oportunitat per descobrir una cartografia, fins ara silenciada, però repleta d’espais on la presència, les experiències i les actuacions de les dones martorellenques del passat han estat decisives en la transformació social, política, econòmica i cultural del nostre municipi. Activitat gratuïta amb aforament limita. És imprescindible fer reserva prèvia al telf. 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat.
Belén Leiva, regidora d'Igualtat
El Muxart Espai d’Art inaugurarà el 19 de març, a les 18.30h, l’exposició Elogi del malentès, que es podrà visitar fins al 30 de març. La inauguració es podrà seguir en directe a martorelldigital.cat, ja que l’aforament serà limitat, i comptarà amb el recital poètic Aquest amor que no és u, a càrrec de Blanca Llum Vidal i Sara Fontán.
Elogi del malentès és una mostra itinerant del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona, comissariada per Joana Hurtado Matheu, i en col·laboració amb els municipis que l’acullen. La mostra és una invitació a reflexionar sobre el conflicte que destapa el malentès i l’oportunitat que proporciona per descobrir un punt de vista alternatiu a través de 18 obres de 14 artistes dones. És imprescindible fer reserva prèvia al telf. 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat.
El 25 de març l’Auditori Joan Cererols acollirà L’Hora del conte, a les 17.30h, amb Contes desexplicats de la companyia Vivim del cuentu, que capgirarà els contes clàssics trencant rols de gènere i posant els personatges de conte davant de situacions ben curioses. Activitat per a infants a partir dels 3 anys. Reserva a entrades.martorell.cat.
Activitats en l’àmbit educatiu
Els instituts martorellencs i el Centre de Formació d’Adults prendran part d’un taller de relacions igualitàries i prevenció de la violència masclista. A més des del servei PIDCES de l’Espai Jove Punt Nord han organitzat una activitat per fer reflexionar l’alumnat sobre diverses situacions de desigualtat en entorns acadèmics. Ho faran a través de l’ús d’eines virtuals, com ara els codis QR, que ajudaran a fer arribar als centres educatius diferents situacions en les quals les dones són menyspreades pel simple fet de ser dones. D’altra banda, també compartiran un “glossari feminista” amb la definició de conceptes que potser són desconeguts pels joves de Martorell.