Un taller de menjadores per a ocells fomentarà la biodiversitat i el reciclatge de plàstics

273
Menjadores ocells. Foto: Agora XTEC

En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, la Regidoria de Medi Ambient i la Biblioteca Francesc Pujols organitzen un taller per a famílies dedicat a crear menjadores d’ocells. L’activitat promou la biodiversitat ajudant els ocells petits a alimentar-se en època hivernal i la reutilització dels envasos de plàstic. La cita serà dimecres, 20 de novembre, a les 18.15h, i és gratuïta, però cal fer inscripció prèvia a entrades.martorell.cat.

El taller és adequat a famílies amb infants majors de 6 anys i l’única recomanació és portar de casa un parell d’ampolles de plàstic -a ser possible, una de gran i una de petita-. El director tècnic de Fem Natura Serveis Ambientals, Xavier Folqué, ensenyarà la concurrència a construir menjadores per a petits ocells amb aquests objectes.

Folqué defineix la doble intencionalitat del taller: “Ara que arribarà l’hivern i començarà a fer fred, molts ocells que ens visiten o que viuen al nostre entorn es queden sense menjar perquè ja no troben insectes, i els podem ajudar. Ho podem fer amb un taller de manualitats, tot fent diversos tipus de menjadores amb ampolles de plàstic que reutilitzarem”.

Xavier Folqué, director tècnic de Fem Natura Serveis Ambientals

Les menjadores es faran pensant en ocells petits: “Pit-roigs, mallerengues o pardals, no pas per a ocells més grans com ara tórtores, coloms o tudons”, i s’hi posarà “el típic menjar per canaris i caderneres: gra. Tot i així, també parlarem de la barreja de llavors o de preparats amb llard de porc, per exemple”.

Xavier Folqué, director tècnic de Fem Natura Serveis Ambientals

També s’aconsellarà respecte al lloc on col·locar la menjadora: “Si tenim una terrassa o un balcó, convé posar-la en algun raconet. I si es té jardí, penjada de la branca d’un arbre. D’aquesta manera, en alçada, podem garantir que els coloms no hi entrin”.

Folqué reconeix que les menjadores, tot i que no sempre funcionin, son una bona manera d’ajudar els ocells que, tot i que no veiem, solen anar-hi a menjar. Es notarà en veure “que el gra de la menjadora va disminuint”.

Xavier Folqué, director tècnic de Fem Natura Serveis Ambientals

El tallerista explica que amb aquesta activitat es fomenta el reciclatge, donant un segon ús als plàstics. Però que, de fet, “dins la llei de les tres ‘R’, encara és més important reduir que no pas reciclar. Hem de comprar el menor número possible d’envasos de plàstic. A l’hora de comprar aigua, per exemple, millor optar per les gerres o aigua de l’aixeta filtrada”.

Xavier Folqué, director tècnic de Fem Natura Serveis Ambientals

Folqué també aconsella comprar “a establiments on es pot portar l’envàs o recipient de casa i reutilitzar sempre que es pugui, comprar a granel, evitar les safates de porexpan i optar pel paper o envasos reutilitzables”. Amb totes aquestes mesures s’aconseguirà reduir el nombre de residus que ens emportem a casa.