‘Una carta, una amiga, un amic’, més adaptat que mai a les noves tecnologies

310
Programa Ràdio Residència

Ja és en marxa una nova edició del programa ‘Una carta, una amiga, un amic’ de la Unitat de Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Martorell. El programa promou l’intercanvi d’experiències i coneixements -amb cartes, àudios, vídeos i trobades- entre gent gran i infants, estable en el temps. Enguany, degut a la pandèmia, es preveu organitzar una trobada virtual.

L’edició vigent es troba a l’equador. La regidora de Benestar Social, Gent Gran i Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament, Cristina Dalmau, detalla que “hi participen alumnes de les escoles Vicente Aleixandre, José Echegaray i Mercè Rodoreda que, en una primera fase, han elaborat missatges en format de carta electrònica, vídeos o imatges a gent gran de les residències Sant Joan de Déu, Anoia, Fuencas i Rosanes”.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

Ara la gent gran està rebent aquests missatges i s’intentarà retornar-los en format vídeo, depenent de la situació sanitària. Com a novetat, es preveuen trobades en línia entre alumnes de tercer de primària i residents, que supliran les visites a la residència prèvies a la pandèmia.

La tercera i darrera fase arribarà al juny, coincidint amb la Setmana de la Gent Gran. En previsió de no fer trobada presencial, se’n celebrarà una de virtual. Dalmau posa en valor que, malgrat les dificultats, el projecte ha seguit endavant.

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

‘Una carta, una amiga, un amic’ va néixer el 2011. Dalmau la defineix com a “una pràctica que posa en comú molts valors, que és molt gratificant per a tots i molt enriquidora”.

Darrerament, ha rebut dos reconeixements: el de pràctica significativa per part de la Fundació Pi i Sunyer (2019); i el Bona Pràctica Covid19 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Campus Arnau i DIXIT Girona Fundació Campus Arnau de Girona (2020).

Cristina Dalmau, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Martorell

El projecte s’ha adaptat al moment abraçant l’ús de les noves tecnologies per facilitar el contacte entre alumnes i residents. Arrel del coronavirus, la gent gran ha après a adoptar les noves tecnologies a l’abast per mantenir el contacte intergeneracional amb els infants.