L’Escola de Música celebra avui el primer aniversari de les Jam Session virtuals

326

Avui divendres, 26 de març, es compleix un any de la primera Jam Sessions virtual que va organitzar l’Escola Municipal de Música (EMM) de Martorell. Aquesta proposta de concerts, sorgida amb l’inici del confinament, ha aglutinat des d’aleshores més d’una vuitantena de persones, entre professors, alumnes i convidats. Des de setembre, les sessions es fan cada darrer divendres de mes. La d’aquest divendres ha començat a les 19.00h.

A les Jam Sessions virtuals, cada participant grava des de casa la seva interpretació dels temes proposats prèviament pel professorat i envia el vídeo al grup de WhatsApp de l’EMM. El professorat munta totes les intervencions, que s’emeten en l’actualitat el darrer divendres de mes al Canal de YouTube de l’equipament.

La directora de l’EMM, Carmen Valero, reconeix que “no és una Jam real, però ens ha permès estar connectats amb la música tot aquest temps”. Durant el confinament, les sessions es feien cada divendres: “Era una mena de festa enmig d’una situació molt estranya. Estàvem confinats, i la Jam es convertia en una motivació setmanal, que ens va ajudar a passar-ho de manera més suportable. Primer, entre professorat i alumnes, i després amb l’afegit d’altres persones que s’hi han anat sumant, fins arribar a ser uns 80”.

Carmen Valero, directora de l'EMM

Per Valero, les Jam sessions -tant les virtuals com les presencials- són un espai “que té l’esperit participatiu de produir un tipus de música en el que s’improvisa i on hi pot participar qualsevol persona. És obert a tothom”.

Carmen Valero, directora de l'EMM

El tipus de música habitual és un estàndard de jazz i punts de rock, amb instruments propis de formacions modernes, tot i que amb algun toc clàssic i instruments com la bateria, baix, guitarra elèctrica, piano, saxo i trombons i oboè. Un inventari “molt variat”, diu la directora, al que cal sumar cantants i intèrprets de temes clàssics i, fins i tot, de flamenc. Valero explica el mecanisme d’elaboració dels vídeos.

Carmen Valero, directora de l'EMM

La directora afegeix que ara mateix està “en estudi i a l’espera” la possibilitat de tornar a fer sessions presencials de Jam Sessions, tot i que encara sense previsió de data. “És una mica complicat d’organitzar, per l’aforament i altres qüestions”. Tot i així, la directora de l’EMM apunta, amb tota la prudència del món, tenir esperances “de tornar a fer Jam Sessions presencials al maig o al juny, si tot va bé”.

Carmen Valero, directora de l'EMM

De moment, les Jam Sessions virtuals de l’EMM es poden seguir tant al canal de YouTube de l’EMM, com al seu bloc: escolademusicamartorell.blogspot.com.