Martorell commemora el Dia Mundial de l’Endometriosi il·luminant el Pont d’Anoia

667
Pont d'Anoia
Pont d'Anoia

El Pont d’Anoia s’ha brillat aquest vespre de color groc per donar suport a les dones que pateixen endometriosi, una iniciativa proposada per l’Associació d’afectades d’endometriosi a Catalunya i que s’ha seguit arreu. A Espanya, un milió de noies i dones d’entre 12 i 50 anys la pateixen i l’associació catalana ha volgut donar visibilitat una malaltia que és crònica i que triga, aproximadament, una mitjana de nou anys a detectar-se.

Els símptomes més habituals de l’endometriosi son els dolors menstruals, els problemes reproductius, els transtorns digestius, el cansament o fatiga i els dolors durant o després de les relacions sexuals i els transtorns urinaris. Davant de les dificultats a l’hora de ser diagnosticades d’endometriosi, les tres fundadores de l’associació catalana van decidir unir forces per ajudar i donar suport a les dones que la pateixen i que necessiten assessorament o acompanyament en el seu procés. Des del 2014, l’Associació d’afectades d’endometriosi a Catalunya ofereix consells, guies de nutrició i activitats per a les dones que vulguin adherir-se.

En clau martorellenca, Erika Giménez va ser-ne diagnosticada ara fa un any i va traslladar la proposta d’il·luminar el Pont d’Anoia i sumar-se a la resta de poblacions que s’hi sumin. Tot i que el dia Mundial de l’Endometriosi és el 14 de març, s’ha escollit el 27 de març a partir de les 19.00h per recordar-lo. Giménez explica que creu que és important donar visibilitat a una malaltia “desconeguda però que cada cop afecta més dones”, i veïna de Martorell, va creure molt oportú fer brillar el Pont d’Anoia aquest vespre.

Erika Giménez, diagnosticada d'endometriosi

La martorellenca incideix en la necessitat de trobar recursos per investigar sobre l’endometriosi i donar respostes més a fons de les que les afectades estan trobant sobre les seves dolències.

Erika Giménez, diagnosticada d'endometriosi

El Pont d’Anoia llueix de color groc tot el vespre i se suma a d’altres ajuntaments com, per exemple, el d’Inca o el de Gavà, que també han encès llums grogues per posar el seu granet de sorra en donar visibilitat a aquesta malaltia.