Declaració Institucional per posar infants i adolescents al centre de les polítiques locals

2305
DENIP Escola José Echegaray

Martorell referma el seu compromís amb la promoció de polítiques que posin al centre els nens, nenes i adolescents del municipi. A través d’una Declaració Institucional proposada per UNICEF, es compromet a fer una inversió més gran i més eficient en la infància, i que es garanteixin els recursos necessaris per avançar en objectius de major reconeixement. L’Ajuntament la va impulsar dilluns al Ple, amb motiu del Dia Mundial de la Infància, el 20 de novembre.

“Des de la corporació local ens comprometem amb la promoció d’una inversió més gran i més eficient en la infància, garantint que s’assignen els recursos necessaris per avançar en la consecució dels objectius”, apuntava la regidora d’Infància de l’Ajuntament, Belén Leiva, en la seva intervenció.

Promoció que es basa en “fer de les entitats locals espais socialment inclusius, que permetin impulsar les capacitats de nens, nenes i adolescents, que lluitin contra la discriminació -ja sigui social, econòmica o de potencial-“. També, “incorporant la participació infantil i adolescent en l’elaboració, seguiment i avaluació de les polítiques locals d’infància i adolescència, impulsant la creació d’òrgans estables, dotats de recursos i amb caràcter sostenible que canalitzin la seva participació”.

Belén Leiva, regidora d'Infància i Adolescència de l'Ajuntament de Martorell

A més, la Declaració garanteix mesures per a que tots ells tinguin “accés a serveis essencials de qualitat” o que visquin “en entorns segurs, amb un medi ambient net, saludable i sostenible, creant entorns protectors amb recursos i capacitats suficients per garantir la seva protecció davant de situacions de risc i violència”. Finalment, vol impulsar i promoure els seus drets, “especialment en situacions d’emergència”.

Belén Leiva, regidora d'Infància i Adolescència de l'Ajuntament de Martorell

El Dia Mundial de la Infància és el dia mundial d’acció per als nens, nenes i adolescents, per ells i comptant amb ells en aquestes accions. Commemorar l’aprovació de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI) el 20 de novembre de 1989, al que s’hi suma l’Ajuntament de Martorell, al costat d’UNICEF.

Leiva apuntava que és molt important posar infants i adolescents en el centre de les decisions polítiques de l’Ajuntament “perquè són el 18% de la nostra població. A més, tenir-los en compte demostra una visió a mig i llarg termini a nivell local i enllaça amb els fulls de ruta que els països han adoptat a nivell internacional, per fer front a desafiaments globals com l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, la Nova Agenda Urbana o la Garantia Infantil Europea”.

Belén Leiva, regidora d'Infància i Adolescència de l'Ajuntament de Martorell

També s’entén que aquest contingent de població “pot ser més vulnerable a la pobresa, a la desigualtat, a la violència i a l’explotació” i s’aposta per “reduir possibles vulneracions dels seus drets, amb el conseqüent estalvi econòmic i social”. Reconeix que “són titulars de drets i el seu compliment implica la necessitat de millorar normes, polítiques públiques, programes i mesures”.

La Declaració reconeix que els infants “tenen dret a ser escoltats i a participar en tots els assumptes que els concerneixen” i aposta per promoure “la solidaritat intergeneracional”, fent que els sistemes públics de serveis i protecció social mirin també la infància i les famílies amb nens i nenes “per raons de justícia i sostenibilitat”.