Una festa al pati de les escoles presenta el ‘Passaport Edunauta’, un calendari d’activitats per a infants fora de l’aula

66
Festa de benvinguda del Passaport Edunauta a El Progrés

L’Ajuntament de Martorell ha presentat aquesta tarda a les escoles de Martorell el Passaport Edunauta, un projecte impulsat per l’Aliança Educació 360 de la Fundació Bofill al que s’ha adherit el consistori. Ha estat a través d’una festa que s’ha fet a tots els patis dels centres educatius i a la pista d’El Progrés -en el cas de les escoles de La Mercè i Els Convents-. Tots els alumnes de 3r i 4t de Primària han rebut a l’aula un passaport físic per segellar cada cop que participin en alguna activitat educativa, cultural o d’oci feta fora de les aules al municipi.

El Passaport Edunauta promou la igualtat d’oportunitats educatives més enllà de l’escola per a tots els infants, l’accés per igual a activitats educatives accessibles, variades i de qualitat i l’enfortiment de l’educació comunitària, perquè connecta, reconeix i fa visibles els aprenentatges més enllà de l’escola.

Tots els escolars de 3r i 4t de Primària de Martorell han rebut aquesta mateixa setmana el Passaport, “un document físic on es posarà un segell cada cop que es participi en una activitat a Martorell. Això serà un recordatori i historia de l’aprenentatge de l’infant, un viatge per totes les activitats que fem al municipi”, destaca la regidora d’Ensenyament i Salut de l’Ajuntament de Martorell, Soledad Rosende.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament
Festa de benvinguda del Passaport Edunauta a El Progrés

Rosende apunta que aquest programa “reconeix els aprenentatges que es fan fora de l’escola” i que vincula tots els agents del territori a l’hora de promoure una “educació a temps complert” a tots els infants de Martorell.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament

El Passaport esdevé així “la tercera pota” en l’educació dels infants: “La primera és l’educació formal de les escoles; la segona és la no formal a través del Martorell Educa 360; i ara la tercera entra en el territori comunitari fora de les escoles i implica també les famílies”. Ho detalla Alícia Zamora, auxiliar tècnica de Cultura de l’Ajuntament.

Alícia Zamora, auxiliar tècnica de Cultura de l'Ajuntament

Cada activitat a la que l’infant vagi serà segellada al Passaport i després es treballarà a l’aula amb el tutor o tutora qui, d’aquesta manera, podrà conèixer millor “els interessos, el perfil i el circuit d’aprenentatge de cada alumne”, afegeix Zamora.

Alícia Zamora, auxiliar tècnica de Cultura de l'Ajuntament
Festa de benvinguda del Passaport Edunauta a El Progrés

El Passaport es basa en un calendari amb tota l’oferta d’activitats per a infants a Martorell. N’hi haurà de tot tipus: ciència, tecnologia, esport, art, cultura i disseny, comunitat i participació, lleure i jocs, nombres i lletres, entre d’altres.

A l’hora de confeccionar-lo, “s’ha parlat amb tot el teixit associatiu i amb els equipaments municipals”, creant xarxa. Es difon als infants des de l’escola -en format físic- i es farà arribar a les famílies en format electrònic.

Alícia Zamora, auxiliar tècnica de Cultura de l'Ajuntament

La festa d’inici del Passaport Edunauta d’aquesta tarda ha estat la primera de les propostes del calendari de novembre, que conté una desena d’actes. “S’ha treballat conjuntament amb les direccions dels centres, la comunitat educativa, les AFAs i les entitats. Sense ells no hagués estat possible, però avui volíem presentar-ho a les famílies, que en formessin part” i fer aquest tastet, destaca Soledad Rosende.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament de l'Ajuntament

Des de l’Ajuntament de Martorell es vol que el infants participin en el màxim d’activitats possibles, perquè això significarà que volen enriquir-se amb tot el que es fa al territori. A més, es recorda que també es segellaran totes les activitats que es facin en altres municipis. Totes elles queden recollides a l’agenda del web del projecte: www.passaportedunauta.cat.