Una norantena de propostes presentades en el primer procés de Pressupostos Participatius de Martorell

2565
Taller Pressupostos Participatius
Taller Pressupostos Participatius

La ciutadania i les entitats han respost a la crida a la participació en els primers Pressupostos Participatius de Martorell presentant de 87 propostes d’àmbits molt diversos. Del total de projectes que s’han fet arribar a l’Oficina de Pressupostos Participatius 2017, 55 els han presentat els ciutadans i 32 les entitats. En concret, han fet arribar les seves iniciatives 33 persones i 21 associacions, dades que reflecteixen un gran equilibri entre les propostes que s’han fet des del teixit associatiu i les que han vingut dels veïns i veïnes de la població.

Propostes de tots els àmbits

Les 87 propostes presentades “són molt variades i referents a àmbits tan diversos com la cultura, el medi ambient, la infància, l’ensenyament, joventut o l’urbanisme. Es tracta, en la majoria dels casos, de projectes que abasten grans sectors de la població i tenen una visió molt col·lectiva”, explica la regidora de Comunicació, Participació i Cooperació, Míriam Riera.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Això queda palès en el fet que moltes de les iniciatives rebudes tracten aspectes iguals o semblants. En aquests casos, es proposarà als implicats que uneixin els projectes en un de sol a l’hora de posar-los a votació.

La regidora ha indicat que “per ser el primer any, arribar a una norantena de propostes és símptoma de les ganes de participar de la ciutadania i les entitats. La qualitat de les propostes és, en general, molt alta i estan molt ben desenvolupades i argumentades i, a més, tenen una visió comunitària i col·lectiva. Són propostes en benefici de tothom. Tot i això, ara és feina de la Comissió Tècnica fer la valoració pertinent per assegurar que compleixen els criteris establerts i que poden passar a votació”.

Presentació Pressupostos Participatius
Presentació Pressupostos Participatius

Valoració tècnica

Divendres passat, 5 de maig, va finalitzar la fase de presentació de propostes. Un cop recollides les diverses iniciatives per part de l’Oficina de Pressupostos Participatius, situada a l’edifici d’El Círcol i gestionada per la regidoria de Comunicació, Cooperació i Participació, ara els projectes es derivaran als departaments que pertoqui (segons la temàtica) perquè en facin una valoració tècnica i n’estudiïn la viabilitat. En aquest procés es calcularà el cost econòmic de totes aquelles idees que no hagin presentat un pressupost específic i, en cas de superar-lo, es donarà l’opció a qui l’hagi presentada de modificar-les i tornar-les a presentar.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

En aquest sentit, molts dels projectes presentats ronden els 40.000 euros, quantitat màxima per proposta, però també n’hi ha d’altres que poden realitzar-se amb quantitats molt inferiors. Això suposa que, dintre del pressupost destinat per l’Ajuntament de Martorell pel procés de Pressupostos Participatius, 200.000 euros en total (dels quals 40.000 es reserven per a les propostes del Consell d’Infants), es puguin tirar endavant diversos projectes.

Taller Pressupostos Participatius
Taller Pressupostos Participatius

Assessorament personalitzat

Les propostes s’han pogut presentar de forma presencial i telemàtica. Durant el mes que ha estat obert el termini de presentació d’iniciatives, l’Oficina de Pressupostos Participatius ha assessorat desenes de ciutadans de forma personalitzada. Aquestes sessions han servit per aclarir dubtes, ajudar les persones a elaborar les seves propostes i orientar sobre la viabilitat de projectes que, en molts casos, ja s’estan tirant endavant des de l’Ajuntament de Martorell.

Votacions de propostes i Consell d’Infants

Entre el 12 i el 21 de juny tots els ciutadans empadronats a Martorell podran votar fins a cinc propostes cadascun. Els nens de 4t i 5è de primària de les escoles del poble també estan treballant en les seves propostes durant aquest mes de maig a classe i, a través del Consell d’Infants, el mes de juny faran les votacions per escollir els seus propis projectes.

Míriam Riera, regidora de Comunicació, Cooperació i Participació

Aquest 2017, l’Ajuntament de Martorell ha destinat 200.000€ del seu pressupost d’inversions al primer procés de Pressupostos Participatius que es fa a Martorell. Una aposta per implicar la ciutadania en les decisions que es duen a terme en el municipi i que, amb 87 propostes rebudes, ha estat tot un èxit de participació.