Una seixantena de puntaires tanca el curs amb una demostració de la seva artesania a l’aire lliure

410
Cloenda curs 23/24 Associació Puntaires de Martorell

La plaça de les Puntaires, al barri de Can Carreres, ha aplegat aquest dissabte una seixantena de brodadores, que ha acomiadat el curs amb un berenar i una exhibició de les seves artesanies. Les membres de l’Associació de Puntaires de Martorell s’hi han instal·lat amb els coixins, els boixets, els fils, les agulles i els patrons de cartolina, enfront del monument de la Roser, que simbolitza aquest treball artesanal amb fil. La regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Sòria, les ha visitat per lliurar-les un detall commemoratiu del final de curs.

La presidenta de l’Associació, Antònia Gelabert, explica que “avui, com cada any, hem vingut a celebrar el final de curs a la plaça de les Puntaires, on ens reunim per fer puntes de coixí, berenar i sortejar les flors en què hem rodejat la Roser”. Les artesanes del fil, es reuneixen “cada dia de la setmana excepte dijous i caps de setmana, a l’Esplai de Gent Gran de Buenos Aires, que és un local molt maco”.

A més, les sòcies de l’entitat, a banda de fer puntes, també gaudeixen de les sortides i aplecs. “Fem una Trobada quasi cada setmana, on ens reunim més de 100 puntaires. L’últim cop vam anar a Llançà, a la Costa Brava, i ens va agradar molt. Després, tota aquesta gent ve a la nostra, que la fem a la primera setmana d’octubre”.

Antònia Gelabert, presidenta de l'Associació de Puntaires de Martorell

Galabert, però, reconeix que hi ha una manca de relleu generacional, i insisteix en el fet que no deu perdre’s aquesta artesania que “ja existia al segle XVI”. “Les persones importants, com era el rei o les princeses, ja portaven colls i punys fets amb puntes de coixí”. “Es tracta de seguir un patró amb els fils embolicats en boixets perquè es puguin dominar millor. Amb això es treballa i es pot seguir qualsevol mètode: la punta geomètrica que és la més clàssica, que permet fer mocadors, el punt extremeny, o el contemporani, que serveix per fer quadres, per exemple”, tal com ha afirmat.

Antònia Gelabert, presidenta de l'Associació de Puntaires de Martorell

Les puntaires també exhibiran el seu art demà a la 3a Fira de Merceria i Costura Creativa de Martorell, al barri de la Vila. A més, també estan preparant una sortida a Andorra que es farà a l’octubre, i els dies 7 i 8 de juliol marxaran a Reus.