Viatge al passat dels vehicles del municipi amb l’exposició ‘Camions de Martorell’

684
'Camions de Martorell'

Amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya i del 30è aniversari de l’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM), aquest vespre l’entitat ha inaugurat la 28a mostra fotogràfica Camions de Martorell, a L’Enrajolada, Casa Museu Santacana. L’alcalde Xavier Fonollosa, el periodista i polític martorellenc (Junts per Catalunya), Eduard Pujol, i el president de l’AMCAM, Jordi Vives, han oficiat l’acte, durant el qual s’ha fet un reconeixement a la família Noia Bacarisas, per la seva trajectòria en el món del transportisme a casa nostra.

L’exposició consta d’una trentena de fotografies de vehicles, preses durant els anys posteriors a la Guerra Civil, entre el 1930 i 1960. Jordi Vives, president de l’AMCAM, ha comentat que “les instantànies mostren els primers camions de Martorell, i retraten els inicis dels transportistes d’aquí. A les imatges es poden trobar famílies que encara es dediquen al transport, altres que ja estan desaparegudes, i fins i tot alguns visitants es podran trobar en alguna imatge”.

“És una exposició per A tots els públics. Els petits podran veure com eren els camions, els grans recordaran els vells temps i els no tan grans hi trobaran un repàs de la història de la nostra Vila. També hi haurà exposada una moto del Club, la qual forma part del calendari d’aquest any, i del cartell de l’acte de l’11 de setembre i de l’exposició”, ha expressat Vives.

Jordi Vives, president de l'AMCAM

L’alcalde Fonollosa ha felicitat l’AMCAM per pels seus 30 anys de vida dient que “aquesta associació és molt emblemàtica perquè recopila tot el patrimoni del món del motor i això forma part de la nostra història. Som un poble de pas històricament, això ja era la Via Augusta, és camí de Sant Jaume, i avui dia tot passa per Martorell: l’autopista , l’autovia, RENFE, Ferrocarrils, AVE i l’antiga Nacional”. “A Martorell hi havia molts intercanvis de mercaderies, primer amb els carros i després amb els camions, a què s’hi dedicaven moltes famílies. Avui tenim una fantàstica exposició fotogràfica d’aquells vehicles dels quals venim”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Eduard Pujol ha afegit que la mostra “és un exercici de memòria molt recomanable. A Martorell, la carretera ens ha marcat molt i tot el que està vinculat al transport, a la proximitat i als vehicles, ens defineix com a societat. El paisatge del motor ha estat sempre present a Martorell, però el més interessant és que la relació entre vehicle i el vianant es va desequilibrar, i va guanyar clarament el motor, i això s’ha corregit d’una manera sensacional. A Martorell hem guanyat milers de metres quadrats que abans eren pels cotxes, i en canvi els vehicles continuen tenint el seu espai”.

Eduard Pujol, periodista i polític (JXC)

L’exposició fotogràfica Camions de Martorell de l’AMCAM es podrà veure a l’Enrajolada fins al 24 de setembre.