S’inaugura ‘Història de les mans’, sobre la nostra relació tàctil amb el món

559
Inauguració 'Història de les mans'

L’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Sergi Corral, i la cap de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona, Mireia Sabaté, han inaugurat, aquesta tarda al Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis, Història de les mans, que es podrà visitar fins al 29 d’octubre. Una exposició itinerant organitzada pel Programa d’Arts Visuals de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya).

A continuació, s’ha fet una visita comentada a càrrec d’Alexandra Laudo, comissària de la mostra, qui ha estat premiada per l’Associació Catalana de Crítica d’Art per la seva capacitat de transitar per diferents moments històrics en aquesta exposició i per convidar a la reflexió.

L’exposició Història de les mans revisa alguns aspectes destacats de la història cultural de les mans i de la nostra relació tàctil amb el món, a partir d’un diàleg entre obres d’art contemporani d’artistes actuals i una selecció de peces del romànic, el gòtic, el Renaixement, el barroc i l’art modern procedents de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Hi trobem obres d’Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres, Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda, María Sánchez, obres anònimes dels segles XIII, XV i XVIII i una selecció de monedes del segle XX del Gabinet Numismàtic de Catalunya.

La curadora Laudo ha explicat que l’exposició col·lectiva ens permet “revisar la història cultural del tacte, la nostre relació tàctil amb el món. Com el fet que les mans estan presents a gairebé totes les activitats que fem: les cures, el treball, els afectes, la sexualitat, la violència, l’agressió…Les mans ens permeten pensar en què ens defineix com a humans i quines coses al llarg dels segles, a través d’aquestes extremitats, hem anat fent, construint i conformant”.

Alexandra Laudo, comissària 'Història de les mans'

Les obres reunides ens conviden a pensar sobre les formes de comunicació, de relació fonamentades en el contacte dactilar i en la mediació de dispositius i pantalles tàctils, les quals mitiguen i transformen la nostra relació física amb els objectes, les persones i altres elements del nostre entorn.

“Les mans, tocar, és quelcom molt proper i forma part de la nostra quotidianitat. Però era important reflectir en l’exposició com aquesta tactilitat cada cop està més en fricció per l’ús de les tecnologies. Coses que fa uns anys passaven per les mans, ara molt sovint estan mediades per aquests tipus de tecnologies. Ho veiem en la medicina, en el teletreball, formes d’oci, dibuixar o tocar un instrument”, ha afegit Laudo.

Alexandra Laudo, comissària 'Història de les mans'

Els organitzadors de la mostra conviden els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. A Martorell, l’obra triada ha estat Maria Teresa Muxart (1944), una pintura de Jaume Muxart (Martorell, 1922 – Barcelona, 2019) que forma part de l’exposició Muxart. Color i composició, que es troba a la primera planta del Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis.

És una pintura impressionista que retrata la germana de l’artista, Maria Teresa Muxart, convalescent al llit amb un llibre entre les mans. Es vol mostrar “com molts intel·lectuals i artistes han desenvolupat les seves trajectòries creatives en períodes de convalescència o malaltia. El fet de no poder tenir un cos actiu, ha fet que se centressin en el cultiu intel·lectual”, ha indicat.

Alexandra Laudo, comissària 'Història de les mans'

L’exposició Història de les mans també ofereix un servei educatiu gratuït a càrrec d’Àgora Serveis Culturals, adreçat a públic adult, grups familiars i escolars, i grups de persones amb Alzheimer i altres demències.

A l’Espai Muxart el servei educatiu ha programat la visita comentada i dialogada per a adults (a partir de 16 anys) ‘Mirades tàctils. Una aproximació al passat i al present a través de les mans’, els diumenges 1 i 29 d’octubre, a les 12.00h; i per a famílies amb nens i nenes a partir de 5 anys (preferiblement), la visita dinamitzada ‘Una mà d’històries’, diumenge 8 d’octubre, a les 12.00h.

A més, també hi haurà, com a activitat vinculada destinada a públic adult, un taller de frottage a càrrec de l’artista Marc Larré, dijous 5 d’octubre, a les 17.30h. Cal fer reserva prèvia a entrades.martorell.cat. Places limitades. Més informació al 937 742 223 o a museus@martorell.cat.