Xavier Fonollosa: “Som un dels municipis que més ocupació estem generant”

635

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha estat entrevistat avui a Ràdio Martorell per tal de fer balanç de l’any que deixem enrere i per parlar dels projectes que encara el 2016. Fonollosa ha desgranat els quatre grans eixos del mandat: la represa econòmica, l’eix social, la millora de l’entorn urbà i la identificació dels trets que ens són propis com a poble. Objectius que es veuran reflectits al pressupost municipal.

Si hagués de posar algun adjectiu a l’any que s’acaba quin seria?Xavier Fonollosa a Ràdio Martorell
Ha estat un any complex, amb tres eleccions en sis mesos. Tot i venir d’una crisi virulenta, els indicatius ens diuen que hi ha una certa millora econòmica, però també una certa inestabilitat política que no ajudarà massa a la represa. Perquè hi hagi progrés econòmic hi ha d’haver estabilitat política i avui se’ns fa complicat.

Quin balanç fa d’aquests primers set mesos de govern municipal?
Jo els titllaria de molt positius. És un nou govern de coalició, una característica que feia anys que no passava a Martorell, dues forces polítiques que han de compartir programa i maneres de fer. Això ha requerit un encaix que crec hem fet amb èxit. Cada regidor té les seves funcions i setmanalment ens veiem per repassar els temes del dia a dia. Tenim un full de ruta que és el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i que configura l’acció municipal en quatre grans eixos: la represa econòmica, l’eix social, la millora de l’entorn urbà i la identificació dels trets que ens són propis com a poble.

Un d’aquests eixos és la represa econòmica. Què està fent el govern municipal per contribuir-hi?
Des d’un ajuntament tens una part molt petitona del pastís per a afrontar reptes tant importants com la represa econòmica. No podem incidir en matèria fiscal o econòmica, però podem fer moltes coses d’àmbit exclusivament municipal. Per exemple, la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana de Martorell, que afavorirà la instal·lació d’empreses a Martorell, respondrà les necessitats de la nostra indústria i l’ampliació de les empreses ja existents. Es tracta de no posar pals a les rodes per tendir a generar activitat econòmica. També volem simplificar la burocràcia administrativa lligada a l’activitat econòmica, estem incentivant l’emprenedoria des del Centre de Promoció Econòmica i atorgant ajuts a les empreses de casa nostra que contracten martorellencs en situació d’atur. Martorell era un dels pobles del Baix Llobregat amb un índex d’atur més alt com a conseqüència de la crisi econòmica, ara en la represa som dels que més ocupació estem generant, s’està invertint la tendència.

L’eix social és l’altre pilar en el que es fonamenta la seva acció de govern. En aquest sentit, Martorell és pioner en posar en marxa el Pla d’Ajut a les Famílies, aprovat el 2014. Com ha funcionat?
Estic orgullós d’encapçalar un ajuntament que és el que destina més percentatge del seu pressupost a polítiques socials de la comarca. El Pla d’Ajut a les Famílies es concreta en el programa d’ajuts al subministrament energètic, el programa de suficiència alimentària, complementem beques menjador o el programa d’ajut a la gent gran. També disposem dels programes d’emergència habitacional per a persones privades d’un lloc on viure, ajut al lloguer social i un servei d’intermediació del deute hipotecari. A més, per segon any consecutiu hem congelat les taxes i impostos municipals. Això suposa fer un gran esforç des de les arques de l’Ajuntament.

Alcalde2Parlem de la millora de l’entorn urbà. La passada legislatura vostè va ser el responsable de transformar Martorell al capdavant de la regidoria d’Urbanisme, Serveis Municipals i Via Pública. Ara fa poc ha fet un any de la transformació de l’N-II, el gran projecte de l’anterior equip de govern. Seria el projecte del que se sent personalment més orgullós?
Probablement sí, però em sento orgullós de tot allò que vam fer. Durant vuit anys vaig tenir la confiança de l’alcalde Esteve per tirar endavant la transformació urbana de Martorell. L’eix més important és l’antiga N-II, però també vam reformar les places de Buenos Aires, vam millorar alguns carrers i places a El Pla, i vam reurbanitzar el barri de La Vila. Volem seguir l’empremta, per això estem a punt d’inaugurar la plaça Llorenç Cofiño, la darrera pendent al barri de Buenos Aires, i estem acabant les obres del Parc de les Solanelles, que inclouen un pas des del barri de Buenos Aires al Molí Empresa, una zona enjardinada i un aparcament públic gratuït amb 210 places. També estem redactant els projectes de millora dels carrers i places de Can Carreras, El Pla i Verge del Carme. L’ús social de l’espai públic es multiplica quan millores l’entorn urbà, és el que en diem urbanisme al servei de les persones. L’objectiu final de tot plegat és sentir-nos orgullosos de Martorell.

L’equip de govern pensa acollir-se a subvencions o línies d’ajut d’altres administracions per minorar el cost de les obres?
Intentarem tenir el mateix èxit en la consecució d’ajuts que hem tingut en els darrers vuits anys. El 60% del cost de l’obra pública que s’ha fet els darrers dos mandats s’ha finançat amb ajut d’altres administracions. Intentarem acollir-nos al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). També esperem comptar amb suport de la Diputació de Barcelona per tal que les obres previstes tinguin un menor cost pel ciutadà de Martorell.


El darrer bloc és la identificació dels trets que ens són propis com a poble. Què farà Martorell per donar una empenta a la constitució de Catalunya com a país?

Els dos grups municipals compartim l’eix nacional i serem lleials a les disposicions que aprovin les institucions del país, el Parlament de Catalunya i el govern de la Generalitat.Xavier Fonollosa

Aquests quatre grans objectius es veuran reflectits al pressupost municipal 2016? Quan és previst aprovar-lo?
És previst aprovar-lo al gener de 2016 i ha de respondre al nostre full de ruta, marcat per aquests quatre eixos. Hi ha una part molt important de despesa corrent, on s’inclou el Pla d’Ajut a les Famílies, obligacions que l’Ajuntament assumeix de manera mensual com a despesa pròpia, la part més important és el capítol 1, destinat al pagament de serveis i salaris del personal, i les inversions, que destinarem a obra pública i adquisició de material.

Quins desitjos li demana al 2016?
No estem vivint els millors anys de les nostres vides i desitjaria que hi hagués feina digna per tothom, generació d’activitat econòmica, perquè fa anys que no tenim una situació normal en aquest país i la necessitem. A tots els martorellencs els desitjo salut i benestar.