‘DesBARrando’ de Llum Saumell recull anècdotes de les barres dels bars

1262

El gènere de l’anecdotari també ha tingut el seu lloc dins la programació de presentacions literàries de Sant Jordi a casa nostra. La periodista i escriptora martorellenca Llum Saumell Pascual ha parlat del seu DesBARrando (Editorial Rubric), un anecdotari de converses, anècdotes i malentesos a les barres dels bars. Des de Bilbao, la seva residència habitual, n’ha parlat per a la plataforma martorelldigital.cat, amb la presentació de Rosa Farreras i l’acompanyament del regidor de Cultura Andreu González i de la tècnica Josefina Canals.

A Saumell li agrada observar i escoltar allò que passa al seu entorn per després explicar-ho i fer passar una estona divertida als lectors, a través de petites històries curtes que fan riure, emocionen o remouen, acompanyades d’il·lustracions. Ja ho va fer amb Este es el libro de la portada verde, d’anècdotes i comentaris a llibreries i biblioteques.

Ara li ha tocat el torn a les barres dels bars, amb alguns escenaris a Martorell: “Com el Catalunya -el Cata-; l’Anoia; el Mel i Mató -o Meli– o El Bocinet. L’objectiu ha estat, per a Saumell, “arrencar somriures”.

Llum Saumell Pascual

El llibre conté una col·lecció de textos fets per ella a partir d’experiències pre pandèmia, tot i que també n’hi ha alguna d’aquest darrer període. S’acompanyen d’il·lustracions de Txemi Sánchez i de Nerea Landajo Gorroño.

A l’interior es recullen històries divertides que passen, per exemple, “en aquelles cafeteries en les que demanes la beguda, t’apunten el teu nom i et criden quan ho tenen preparat”. I altres curiositats que queden recollides a l’apartat Ojo al dato, on s’explica l’origen de les paraules Sandwich, Bikini o Mixto per designar la mateixa cosa, si l’ensaladilla és realment russa, qui és l’inventor de la truita de patates o com va néixer la Mirinda.

Llum Saumell Pascual

Saumell reivindica que els bars són espais “que fomenten les tertúlies i els debats. Cada poble o barri n’hauria de tenir almenys un, com a punt de trobada i veritable xarxa social”, i lloa el paper dels cambrers: “han d’aguantar molt! Els bons són aquells que escolten, que no opinen i que respecten els clients”.

DesBARrando es pot adquirir a la llibreria Alfambra i es pot demanar en préstec a la Biblioteca Martorell. L’autora facilita també el contacte a través del seu Facebook o del correu electrònic per a fer arribar un exemplar. Altres títols publicats per la martorellenca són Historias de la rana ebria, Viajar con desconocidos i Yo le cambiaría el final, sorgits dels tallers d’escriptura que conduïa a la Llibreria Deusto des de feia dècada i mitja.

Presentació de ‘DesBARrando’, de Llum Saumell Pascual