El CEM inicia el seu 50è aniversari i el 40è de les excavacions a Santa Margarida

9424

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha celebrat aquest dijous l’acte ‘150 anys d’arqueologia a Martorell’ al Museu Municipal Vicenç Ros. El tret de sortida de la commemoració dels 40 anys de l’inici de les excavacions programades al jaciment de Santa Margarida, que es van complir el passat mes de setembre, i dels 50 anys de la creació del CEM, que es compliran el 2022.

A l’acte, s’ha presentat l’audiovisual 150 anys d’arqueologia a Martorell. De Francesc Santacana al Centre d’Estudis Martorellencs (1871-2021), un recull de la trajectòria arqueològica local en aquest període, “des del col·leccionisme de Francesc Santacana, fundant el seu Museu de l’Enrajolada, a les excavacions del CEM a Sant Bartomeu, a la plaça de l’Església, la vila romana sota els tallers de Ferrocarrils de la Generalitat, les excavacions de Santa Margarida i de Sant Genís de Rocafort”, ha dit Alfred Mauri, vicepresident del CEM.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El CEM ha fet un reconeixement a Rosario Navarro, actual presidenta de l’entitat, qui es va incorporar l’any 1981 a les excavacions de Santa Margarida. Navarro no ha pogut assistir-hi, però la tècnica de Museus de Martorell, Montserrat Farreny, qui va ser alumna de l’homenatjada a la Universitat de Barcelona, ha recollit l’obsequi en nom seu.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

L’alcalde Xavier Fonollosa ha incidit que “no totes les viles de la nostra mida tenen la sort de comptar amb una entitat com el CEM, que aplega persones estudioses i acadèmiques, que recullen informació històrica en totes les fases de la metodologia arqueològica per a la seva posterior difusió cultural”. “Soc un enamorat de la història i de saber què passava antigament a casa nostra, per això estic encantat que cada any puguem fer més activitats i que la informació estigui a l’abast de tothom”.

Reproductor d'àudio
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’entitat ha lliurat a l’alcalde una reproducció en tres dimensions d’un capitell romànic recuperat a Sant Genís de Rocafort a petita escala. El detall ha servit per agrair el suport que l’Ajuntament brinda a l’entitat a través del conveni de col·laboració que es va signar l’any 2018 i que, recentment, s’ha renovat per quatre anys més.

En connivència amb l’Ajuntament, “estem desenvolupant el pla de treball que durem a terme el període 2022-2025”. “És molt important treballar d’aquesta manera perquè tenim més eficiència dels recursos i podem programar amb més antelació les actuacions que volem duu a terme”, ha reconegut Mauri.

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

El conveni “ens permetrà continuar amb les excavacions a Santa Margarida i a Sant Genís de Rocafort. Santa Margarida és un jaciment que ha superat amb escreix les nostres expectatives i, conforme avancen els treballs, es mostra més ric i interessant. I Sant Genís està prenent una dimensió que fins ara havia quedat soterrada. L’incendi de l’estiu passat ha deixat al descobert restes de l’agricultura del segle XIX i principis del XX a Martorell amb estructures de cabanes, marges i canalitzacions que podrem estudiar”. A més, el CEM treballarà en un pla de gestió i protecció del patrimoni arqueològic martorellenc.