Arqué: “Volem eliminar les institucions intermèdies entre els ajuntaments i la Generalitat”

1090

Moviment d’Esquerres és una nova formació que irromp en aquesta contesa electoral a 133 municipis catalans, i que aquí s’identifica com Més x Martorell. La formen persones vinculades a la política local i al socialisme, que reclamen més municipalisme, una eliminació d’estructures de govern intermèdies entre el món local i la Generalitat i que són favorables al dret a decidir. Adrià Arqué n’és el cap visible a Martorell, tot deixant el PSC, partit amb el qual ha estat regidor des de 2003 i fins avui. Té 66 anys i 3 fills, és tècnic d’afluència de tràfic aeri i llicenciat en pedagogia per la Universitat de Barcelona.

Adrià Arqué-Sr. Arqué, fins avui vostè ha estat regidor del PSC. Què l’ha mogut a sortir-ne i a liderar aquesta nova candidatura?
-El fet que Moviment d’Esquerres planteja que l’antiga política de partits ha de canviar. La crisi ha entrat amb molta força i el ciutadà veu que la vella política no li soluciona els nous problemes, començant per l’atur i tot el que li ve al darrere. Alguns dirigents, sobretot del municipalisme català, van decidir formar aquesta plataforma, a què alguns companys del PSC i jo ens hi vam afegir.

-Ja no se sentien representats per aquest partit?
-Només en part. El PSC ha abandonat una mica l’ideal catalanista, i això ens feia sentir incòmodes, malgrat que jo sempre havia defensat que el partit podia ser un ventall de sensibilitats tant independentistes com federalistes.

-En el programa de Moviment d’Esquerres Més x Martorell defensen sobretot el municipalisme. De quina manera?
-És el nostre punt número u. Cal dotar els ajuntaments de més estructures, perquè són qui estan més a prop del ciutadà i de les seves necessitats. Les actuals mancances es cobreixen amb aportacions de les diputacions, dels consells comarcals i de les entitats municipalistes. Creiem que són massa estructures. Actualment el municipi només controla un 15% de les estructures que serveixen al ciutadà. Caldria arribar al 50%.

-Això no provocaria una destrucció de llocs de treball?
-No destruiria cap lloc de treball, però sí les duplicitats de càrrecs polítics. Els treballadors continuarien dedicant-se als tràmits, però de manera més simplificada. En canvi, els polítics només podrien estar a l’Ajuntament o a la Generalitat, evitant l’actual acumulació de càrrecs. Volem una democràcia molt més neta i més transparent.

-Quins beneficis comportaria aquest foment del municipalisme?
-Si l’Ajuntament té més poder polític, podrà crear més llocs de treball, que siguin transversals en les seves polítiques d’ensenyament, de sanitat i mediambientals. S’evitaria així donar aquests serveis a empreses privades que, òbviament, pretenen treure un rendiment del treball fet, però que ho fan pagant sous baixos, o contractant gent poc preparada. Des del municipi és molt més fàcil portar gent preparada i formada i sous adients a cada lloc de treball.

-Què més inclouen al seu programa?
-Tota la gestió municipal ha de ser transparent i s’ha de fer pública. Si es concedeix obra pública a una empresa, cal que el ciutadà en pugui fer un seguiment de principi a fi. Això a Martorell no ha passat, i molta obra s’ha hagut de refer o arranjar. Cal que l’aprofitament energètic sigui un cavall de batalla. I en ensenyament volem recuperar el Pla Martorell del tripartit català, que redistribuïa els infants nouvinguts a les aules per no acumular-los i afectar la qualitat de l’ensenyament.

Més Martorell-Quin és el seu posicionament envers el dret a decidir?
-Estem posicionats pel dret a decidir i som un partit sobiranista. Com a primer pas, creiem que els catalans han de poder decidir el seu futur. És palpable que una majoria de catalans volen un canvi en la relació amb l’estat. Cap a on? Cal poder-los consultar.

-Qui conforma l’equip de Més Martorell?
-Englobem joves que s’hi ha volgut afegir quan els hem explicat el projecte i que en seran el futur, però també el conformem dos regidors -la Montserrat Parera i jo-, gent molt lligada a la vida pública de Martorell, i persones grans de tota la vida.

-Què creuen que passarà i quins pactes post electorals podrien assolir?
-És incert. La nostra intenció és poder incidir en la vida política de Martorell, evitant majories absolutes, que són les que espatllen la política municipal, i representar el ciutadà a l’Ajuntament. Podríem pactar amb qualsevol partit d’esquerres que no s’espanti en la nostra idea d’eliminar estructures.