Oberta la matrícula a l’Aula de Teatre de Martorell, amb cursos per a totes les edats

1913

L’Aula de Teatre de Martorell ha posat en marxa des de l’1 de setembre el període d’informació i matrícula. El seu local del número 32 del carrer de Sant Francesc acollirà els dimarts i dijous a la tarda les sol·licituds d’informació i d’inscripcions de tothom qui n’estigui interessat. Enguany l’oferta de teatre i d’arts escèniques s’amplia amb tallers de clown i teatre gestual.

El centre fa atenció presencial els dimarts i dijous de 17.00 a 20.00 hores, i també atén qualsevol consulta al correu auladeteatredemartorell@gmail.com i al telèfon 627 74 66 73. Tot plegat, just en l’arrencada del nou curs 2022-23, que enguany incorpora “la Maria Coll, una nova pedagoga amb molts anys d’experiència com a actiu, especialitzada en aquestes matèries que s’incorporaran als tallers”, explica el coordinador pedagògic Pere Borrell.

Reproductor d'àudio
Pere Borrell, coordinador pedagògic de l'Aula

L’Aula oferirà cursos per a gent de totes les edats. Per exemple, el infants a partir de 5 anys -on s’aborden les emocions a través de joc i la música, el treball psicomotriu del cos i la potenciació de l’imaginari, la veu i la música-. També per a joves de 9 a 12 anys, amb les mateixes disciplines teatrals de manera evolutiva i l’afegitó dels objectes i les ombres.

El públic adolescent -de 13 a 18 anys- també hi té el seu espai rebent formació musical i teatral i nous continguts com ara la creació de personatges, l’apropament a un text teatral i la introducció i coneixement d’altres llenguatges teatrals -màscara, mim, clown, bufons i grotescos-. Pel que fa als adults, els ajuden a desinhibir-los tot compartint un espai de joc, d’iniciació a les tècniques teatrals bàsiques i de millora de les habilitats comunicatives i socials.

“Són cursos generals, i al llarg de l’any aprenem disciplines diferents. En el primer trimestre fem més treball de cohesió de grup, reconeixement, improvisació i joc, i l’acabem mostrant una peça que s’ha creat a partir d’un guió obert de treball creatiu conjunt”, diu Borrell.

Reproductor d'àudio
Pere Borrell, coordinador pedagògic de l'Aula

Les sessions -d’hora i mitja o dues, segons el grup- teixeixen “uns vincles molt grans entre els alumnes, que des del no-res acaben creant, i això els porta a més autoconeixença i autoestima, a tenir més il·lusió i a activar parts creatives d’un mateix que eren allà tancades i que els calia endollar. Els alumnes fan un viatge personal, i sempre és positiu”.

Matrícula

No hi ha termini: “Tenim matrícula viva, ja que sempre hi ha gent que comença a mitjans d’octubre i els grups es van formant a poc a poc. Sovint funciona el boca-orella entre amics i familiars, i fins a Nadal sempre hi ha entrades i sortides”.

Reproductor d'àudio
Pere Borrell, coordinador pedagògic de l'Aula

Tot i aglutinar per grups d’edat, l’Aula proposa tambéun treball conjunt. Borrell posa com a exemple la connexió existent entre els joves i la gent gran, dos grups capitanejats per l’educadora Meritxell Termes: “tot dos han col·laborat amb Disbauxa, un grup nascut a l’Aula i que s’ha constituït en companyia, tot fent una obra de teatre el passat maig. Ara preparen un nou projecte”.

Altres activitats fora de l’Aula

L’Aula estén el foment del teatre als centres d’ensenyament de la nostra població portant-hi companyies professionals i acompanyant-ho d’una programació didàctica treballada prèviament. Borrell agraeix “a l’Ajuntament de Martorell, per subvencionar l’activitat per a que tots els escolars hi puguin assistir, obrir la cultura a les escoles i fer-la gratuïta”.

Reproductor d'àudio
Pere Borrell, coordinador pedagògic de l'Aula

Aula i Ajuntament col·laboren també en un projecte a cada centre que, al juny, es portarà a escena a través d’una mostra de teatre.

També té vincles amb entitats com La Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil, i el 18 de setembre farà un tast teatral en l’acte de presentació de la nova temporada de La Xarxa, que ha difós a famílies i alumnes.

El diumenge 2 d’octubre portarà a escena a la Nau 2 de Ca n’Oliveres la peça ‘A quién le asusta un micro?’, que forma part de les produccions del curs passat i que parla dels sense sostre. Ho fa a través de la Companyia La Colla, “que fa produccions que en cada ocasió parlen d’un col·lectiu per donar-li visibilitat. Aquest cop, els diners de les entrades, fruit de la taquilla inversa, aniran a un menjador social de Vic”.

L’Aula treballa des de fa més de 10 anys amb el Club Social Punt de Trobada fent teatre de clown, en un projecte que l’any passat va obtenir el 1r premi Josep Clusa com a projecte comunitari a Martorell.

Finalment, el coordinador de l’Aula destaca que aquest curs es durà a terme un nou projecte al voltant “de les grans protestes pacífiques que han aconseguit fer un món millor”, i que es veurà el maig a totes les escoles de Martorell. Una acció més que pretén “que l’Aula impacti a la ciutat i arribi a tothom, i que construïm un projecte en el que puguem trencar esquemes i arribar a tot tipus de famílies i de procedències”.