El CEM prepara un cap de setmana amb itinerari a Can Bros i a Sant Genís

2175

El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) proposa dues activitats de difusió patrimonial aquest cap de setmana. Dissabte 29 d’octubre es farà al matí l’itinerari geològic VII del cicle ‘Quan Martorell no hi era’, a Can Bros. Diumenge hi haurà portes obertes a Sant Genís de Rocafort per conèixer els avenços de la campanya d’excavacions feta aquest mes.

El nou itinerari geològic de dissabte serà circular, d’uns 7,5 Km, desnivell inapreciable i dificultat baixa. És una activitat gratuïta que no precisa d’inscripció prèvia, que començarà a les 09.00h a l’aparcament de l’estació de FGC de Martorell-Enllaç i que és previst que finalitzi cap a les 14.00h. L’organització recomana portar esmorzar, quadern de notes, frontal de llum i casc, pals de caminar i un aparell fotogràfic. Serà imprescindible portar roba i calçat adequats i beguda.

Josep Maria Tella, geòleg responsable de la visita, explica que l’objectiu és “conèixer la història de la colònia tèxtil de Can Bros, des que es va establir i fins que es va abandonar”.

Reproductor d'àudio
Josep Maria Tella, responsable dels itineraris geològics

L’itinerari passa “per les restes d’una vil·la romana i segueix cap al Polígon Industrial Solvay, una zona de torrents, l’antiga fàbrica de Solsona i el Polígon de Can Bros. Pel camí parlarem de tractaments industrials, depuració d’aigües i incursions geològiques. Arribarem a la deixalleria i a l’antiga fonteta, amb explicacions referides al riu Llobregat”.

Reproductor d'àudio
Josep Maria Tella, responsable dels itineraris geològics

Després s’arribarà a Can Bros. Punt central, on es parlarà de la seva història mentre es recorre l’escola, l’església, habitatges, carrers, patis i safageigs.

Reproductor d'àudio
Josep Maria Tella, responsable dels itineraris geològics

L’organització ha preparat per la ruta 18 parades divulgatives sobre geologia, història, arqueologia, hidrologia i biologia de la zona, a càrrec dels geòlegs Josep Maria Tella, Pedro Muñoz i Glòria Furdada; de l’historiador Alfred Mauri i de l’educador ambiental Alfred Bellés.

Visita del CEM a Sant Genís de Rocafort

Portes obertes a Sant Genís, el diumenge

Diumenge 30 d’octubre serà el torn de la jornada de portes obertes de la 5a campanya d’excavacions al jaciment de Sant Genís de Rocafort, realitzada per un grup d’arqueòlegs entre el 10 i el 28 d’aquest mes i en la que s’ha treballat al sector nord de l’església.
La sessió és gratuïta i començarà a les 10.00h a la plaça del Portal d’Anoia. Alfred Mauri, coordinador de les excavacions i vicepresident del CEM, n’avança els detalls:

Reproductor d'àudio
Alfred Mauri, vicepresident del CEM

L’exposició a La Caserna, titulada CEM 50/40 arqueologia, és operativa fins al 18 de desembre. Obre els divendres de 18.00 a 20.00h, i els dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h.