La Biblioteca se suma al programa ‘LECXIT: Guanyem un estiu lector’ de la Fundació Bofill

668
Projecte 'Guanyem un estiu lector'

La Biblioteca Francesc Pujols ha presentat aquest dijous el programa ‘LECXIT: Guanyem un estiu lector‘, impulsat per la Fundació Bofill. La iniciativa pretén incentivar la lectura entre els infants de 3r, 4t i 5è de Primària, especialment durant el temps de vacances, oferint un espai òptim, i lliurant als assistents els ‘kits lectors’, uns lots de materials que inclouen el carnet lector per als infants i orientacions per a les famílies.

Segons la Fundació Bofill, a Catalunya el 13,2% dels infants finalitzen la Primària amb un nivell baix de comprensió lectora, i aquest problema s’agreuja encara més en els períodes llargs sense escola. Aquesta dificultat sovint és deguda al fet que els escolars tenen pocs hàbits lectors i en, alguns casos, tampoc no tenen accés a activitats educatives i culturals a l’estiu. Davant d’això, el projecte ‘LECXIT: Guanyem un estiu lector’ vol enriquir les setmanes estivals amb activitats que millorin la comprensió lectora dels escolars, i la Biblioteca Francesc Pujols s’hi ha sumat.

“Hem posat en marxa aquest projecte enguany, juntament amb els casals d’estiu, perquè els nens i nenes tinguin un espai, un dia a la setmana, lliure de distraccions per poder dedicar-se a viatjar amb la lectura”, ha expressat Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca.

Reproductor d'àudio
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca de Martorell

A banda de proporcionar un espai, la proposta també ofereix a tots els participants un ‘kit lector’ amb el qual es pretén encomanar el gust per la lectura als més petits a través del joc. Canals explica que es tracta “d’un carnet de viatge lector que inclou tres viatges a través de la lectura, amb tres missions. A cada viatge, hi has de posar el títol del llibre, el nom de l’autor, la valoració del lector o lectora, i si el recomanaries a un amic i amiga. La missió de cada viatge és una consulta a l’autor del llibre, en funció de si hi ha alguna cosa que el lector vulgui saber o preguntar a l’escriptor”.

“L’encant d’aquest carnet és que, després de cada viatge, hi ha un passatemps on amb diversos codis QR els lectors poden saber més sobre personalitats rellevants en el món de la cultura o l’esport, com són la futbolista Alexia Putellas, la investigadora Marie Curie o Thomas Edison, l’inventor de la bombeta incandescent. Actualment, a Martorell hi participen en aquesta iniciativa 130 nens i nenes dels casals d’estiu i des de la Biblioteca també ho impulsem a les famílies”, ha explicat.

Reproductor d'àudio
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca de Martorell

A més del carnet de lector per als infants, el kit inclou un fullet informador amb consells per a les famílies, i una acreditació de ‘Superlector/a’, per a tots els nens i nenes que aconsegueixin duu a terme els tres viatges i les tres missions.