L’Institut Joan Oró de Martorell ha celebrat aquest dimarts la 1a Fira d’Empreses a les instal·lacions del Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner. Han dut a terme una sessió de networking en la qual l’alumnat dels diferents cicles duals de Formació Professional del centre ha pogut contactar amb les empreses que col·laboren en la formació dual oferint pràctiques remunerades.
Una quinzena d’empreses de la comarca ha instal·lat el seu estand a la fira per donar a conèixer la seva activitat entre l’alumnat participant. Els estudiants han pogut intercanviar impressions i resoldre dubtes sobre les funcions que hi podrien desenvolupar a cadascuna d’elles. Les pràctiques duals són una oportunitat per als alumnes d’entrar al mercat laboral, de maduresa personal i professional, ja que és el primer cop que estan en contacte amb un lloc de treball real.
Aquestes pràctiques, explica Carme Rey, coordinadora de formació dual del Joan Oró, “són una modalitat on s’intenta recuperar la figura de l’aprenent i que els alumnes aprenguin fent a l’empresa. Per aquest motiu, fan algunes hores de menys al centre i un total de mil hores a l’empresa durant tot un any. Les pràctiques són remunerades”. “A finals d’aquest mes, principis del vinent, comencem el procés de selecció pels alumnes que faran aquesta formació dual”.
Reproductor d'àudioCarme Rey, coordinadora formació dual INS Joan Oró
“Primer parlem a les empreses sobre les necessitats que tenen, les oferim als alumnes, que es presenten com a voluntaris, i fem un rànquing valorant les seves notes acadèmiques, competències i aptituds. A partir d’aquí, simulem un procés de selecció el més real possible. Cada alumna va a més d’una empresa i cada empresa rep més d’un alumne perquè siguin elles qui acabin triant-ne un”, aclareix la professora.
Reproductor d'àudioCarme Rey, coordinadora formació dual INS Joan Oró
L’alumna de l’Oró Ariadna Cabero pensa que la formació dual “ofereix més informació, activitats i pràctiques per treballar en un futur en una empresa que t’agradi. La formació dual implica més hores que unes pràctiques normals i tens l’avantatge que són remunerades. M’han agradat totes les empreses, però a casa vull reflexionar per triar la que ofereixi més màrqueting digital, que és el que més m’interessa”.
Reproductor d'àudioAriadna Cabero, alumna INS Joan Oró
L’empresa Quality Chemicals (Esparreguera), que fabrica sals inorgàniques per a la industria farmacèutica, alimentària i agrària, acull actualment una desena d’alumnes de formació dual. Eva Docampo, del departament de Recursos Humans d’aquesta empresa, indica que “passen un any amb nosaltres, es formen i molts d’ells, si funcionen i encaixen, poden arribar a quedar-se. Ara mateix tenim alumnes en formació de laboratori, màrqueting, comerç internacional i manteniment”. “És una manera de tenir talent, de comptar amb gent jove que coneix les noves tècniques i formacions. Tenen molt a oferir i a ensenyar-nos”.
Reproductor d'àudioEva Docampo, RRHH Quality Chemicals
L’Institut Joan Oró compta amb set cicles de formació dual. Imparteixen cinc de grau superior en Automoció, Laboratori d’anàlisis i control de qualitat, Màrqueting i publicitat, i Comerç internacional. I dos de grau mig en Gestió administrativa i Activitats comercials.