Se’ls reconeix perquè caminen decidits i somrients. Van sols o en grups reduïts, gairebé sempre xerrant però sense perdre el ritme, i vestits per a l’ocasió amb roba còmoda (xandalls, dessuadores, vambes). Són homes i dones que surten a caminar per fer salut i que, en alguns casos, ja fan servir les set rutes urbanes i saludables que proposa l’Ajuntament amb el projecte “Martorell a peu: fem salut”.
“Jo sóc més de sortir a córrer”, explica el regidor de Salut i Gent Gran, Albert Fernández. “Però tant és córrer com caminar: el que importa és moure’s i mantenir una certa regularitat fent exercici, si no cada dia, almenys dia sí dia no; cadascú s’ha d’adaptar als seus gustos, necessitats i capacitats físiques. I una cosa és molt clara: després de suar una estona, sense forçar la màquina, sempre et trobaràs millor que abans de sortir”, afegeix Fernández.
Reproductor d'àudio
L’objectiu del “Martorell a peu: fem salut” és doble. D’una banda, promoure l’activitat física com un hàbit saludable que ajuda a prevenir i disminuir la incidència de les malalties cardiovasculars derivades de la vida sedentària, com assegura el regidor de Via Pública i Mobilitat, Lluís Esteve, que també és metge de família i parla amb coneixement de causa.
D’altra banda, es tracta també de facilitar la descoberta (o redescoberta) d’elements d’interès històric, patrimonial i paisatgístic del municipi. Perquè no hi ha res com el ritme del caminant ─del flaneur─ per descobrir i admirar un paisatge, natural o urbà.
Les set rutes proposades tenen diverses longituds, que van dels 3 als 11 km, fet pel qual són aptes per a tots els públics. A més, els set itineraris estan convenientment senyalitzats i diferenciats per colors, compten amb un punt d’inici i final i un temps suggerit per realitzar-los, i disposen de panells informatius amb consells pràctics.
Consells que són de sentit comú però que no és sobrer tenir-los presents: portar roba còmoda i calçat adequat; evitar el fred o la calor extrems i protegir-se del sol; no forçar el ritme; hidratar-se bé abans i després de l’exercici i, si cal, dur una ampolleta d’aigua pel camí; fer estiraments en acabar, i respectar sempre l’entorn natural i urbà i les normes de seguretat viària.
La Torre de les Hores, la Casa Mestres, la Caserna, El Progrés, el Passeig de Catalunya, la plaça del Vi, el Complex Esportiu Torrent de Llops, la Biblioteca, el passeig de la Creu Roja, el pont d’Anoia o els jardins del pont del Diable són alguns dels indrets o punts d’interès patrimonial del “Martorell a peu: fem salut”.
Hi ha quatre rutes que comencen i acaben al pàrquing del Vapor, a la Vila; dues amb inici i final al Centre Cultural, a Buenos Aires, i una altra amb sortida i arribada al CE Torrent de Llops. Però com és obvi qualsevol pot començar els recorreguts des d’on li vagi millor.
“En el fons, es tractava de proposar camins, d’evitar que el fet de no saber per on caminar es converteixi en una excusa per quedar-se a casa. Cal moure’s, sortir a passejar, cadascú al seu ritme. Caminar és salut”, diu Fernández.
Qui diu caminar, diu córrer 10 km o 5 km
I per a aquells als quals caminar se’ls queda curt, el proper diumenge 23 d’abril Martorell celebrarà la 19a Cursa de Martorell de 10 km, que puntuarà al Campionat de Catalunya i que ofereix també la possibilitat de córrer només 5 km i d’apuntar els menuts a proves en format infantil. Tota la informació, recorregut, inscripcions i entrenaments, fent clic aquí.