Ocularis, l’ONG fundada pel doctor martorellenc Joan Prat –cap del servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona- és a punt d’iniciar un projecte solidari al Senegal. Dissabte, un equip de 3 optometristes es desplaçarà a l’Àfrica per iniciar una formació a 2 tècnics i un coordinador del principal hospital del país amb la finalitat de crear una òptica social. El programa vol sensibilitzar i facilitar l’accés de la població a les ulleres i a la solució de problemes visuals, i a formar professionals de salut.
Moltes malalties visuals que en el nostre entorn tenen una escassa rellevància –presbícia, miopia, estigmatisme- esdevenen un gran problema a la població de l’Àfrica Subsahariana. Molt especialment als infants: “els nens i nenes amb visió reduïda no poden jugar amb la resta de companys i queden aïllats. A les àrees rurals, on les vies no són asfaltades i hi ha sots, pedres i ferros pertot arreu, poden patir accidents. A més, els afecta a l’hora de llegir, d’estudiar i això determinarà el seu futur”, explica el director d’Ocularis, Armand Valera.
Reproductor d'àudioArmand Valera, director de l'ONG Ocularis
Un altre gran entrebanc és la infraestructura sanitària. Valera explica que “al Senegal no hi ha els professionals que detectin aquest tipus de malalties de la visió i la gent no està mentalitzada d’anar als hospitals per a intentar solucionar els problemes visuals”. I finalment, hi ha una altra barrera a superar: “als països subsaharians no hi ha coneixement del que és una òptica. Només n’hi ha a les capitals i grans ciutats, però són europees amb preus d’aquí. Un senegalès no pot pagar els 200 euros que li demanen per unes ulleres, perquè això suposa el sou de 4 o 5 mesos d’un cap de família”.
Reproductor d'àudioArmand Valera, director de l'ONG Ocularis
Una òptica i un taller per fabricar ulleres a preu assequible
Davant d’aquesta situació, Ocularis considera clau la formació per al desenvolupament de qualsevol territori i es planteja formar professionals de la salut visual a Senegal, crear una òptica social i un taller de fabricació d’ulleres. El projecte durarà un any i arrenca aquest dissabte: 3 optometristes i una cooperant responsable de documentació gràfica i multimèdia es desplaçaran a Dakar i hi faran una primera estada de quinze dies. Els especialistes “formaran a 2 tècnics i un coordinador de l’Hospital Universitari d’Abass Ndao en el muntat i venda d’ulleres amb un cost mínim i assumible per als pacients que mostrin un carnet que els acredita com a persones amb baixos recursos”. Els principals beneficiaris seran infants i joves de barris desfavorits de Dakar i el seu entorn.
Reproductor d'àudioArmand Valera, director de l'ONG Ocularis
Conscienciar la població i formar més professionals
El director d’Ocularis explica que el projecte “no s’acaba amb la creació de l’òptica, sinó que continua “amb l’empoderament de 20 dones d’una associació que captaran gent de les àrees rurals amb problemes de visió per a que vagin a l’òptica i se n’adonin que hi ha una solució als seus problemes visuals”. També es distribuiran 10.000 flyers i s’emetran falques de ràdio –el mitjà més popular al país- en horaris de màxima audiència. A més, es pretén formar professionals de la salut per a que atenguin els pacients en els centres sanitaris.
Reproductor d'àudioArmand Valera, director de l'ONG Ocularis
Per a tot aquest desplegament, l’ONG rep el finançament de la Fundació Probitas i el suport de la Fundació Ferreruela Sanfeliu i de l’Institut de les Desigualtats. En paral·lel, treballa amb el Ministeri de Salut del Senegal per a fer possible que des de les escoles els professors puguin detectar els problemes de visió dels infants.
El programa preveu beneficiar de manera directa a 177 persones, de les quals 155 són infants, i pot tenir un impacte futur en més de mig milió de persones.