Una nova expedició d’alumnes marxa d’intercanvi amb els germans de Chevilly-Larue

958
Alumnes Chevilly La rue
Alumnes Chevilly La rue

Del 26 al 31 de gener, 19 alumnes dels instituts Joan Oró, Pompeu Fabra i Secció Institut Martorell participaran d’un intercanvi cultural i lingüístic a Chevilly-Larue, població francesa agermanada amb Martorell. Els estudiants residiran a casa de les famílies dels estudiants del Collège Jean Moulin i tindran l’oportunitat de visitar els monuments i emplaçaments històrics més destacats de París.

Els estudiants martorellencs “combinaran l’estada a les aules per practicar l’idioma amb visites culturals, i el cap de setmana el passaran amb les famílies dels seus companys francesos”, ha explicat la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. Els joves faran dues hores de classe els dies lectius, i participaran d’un programa de sortides que inclou una ruta en autobús pel centre de París, visita a la catedral de Notre Dame i el seu barri, la Tour Eiffel, el barri de Montmartre, un passeig en Bateaux-Mouches, i el Château de Versailles.

“No són unes vacances, és un viatge d’estudis amb dos elements fonamentals: l’aprenentatge de la llengua i la convivència amb l’entorn. És molt més que un viatge cultural i lingüístic, és la relació amb les persones, el saber-se desenvolupar de manera independent, l’haver-se d’espavilar i viure de la mateixa manera que ho fan els seus companys francesos”, ha destacat Riera.

L’any passat, els ajuntaments de Martorell i Chevilly-Larue van decidir, de manera conjunta, suspendre l’intercanvi estudiantil a causa dels atemptats soferts a París, ja que la capital i el seu entorn estaven militaritzats. La regidora ha aclarit que, afortunadament, la situació actual ha canviat i que la delegació marxa tranquil·la.

Els alumnes del Collège Jean Moulin tornaran la visita als alumnes martorellencs, del 23 al 28 de març.

25 anys d’agermanament

L’agermanament entre Martorell i Chevilly-Larue data de 1992, i des de 2006 inclou un doble intercanvi lingüístic i cultural entre els joves d’ambdues localitats. L’intercanvi ha anat afegint un calendari de visites pedagògiques, culturals, tècniques i polítiques que fomenten la coneixença mútua. “És molt el que compartim”, ha subratllat Riera, “som dues ciutats semblants, amb un nucli antic històric, una perifèria de barris nous i certa proximitat amb grans capitals”. Les dues poblacions tenen la voluntat d’aprofitar l’efemèride per enfortir, encara més, els seus vincles.