Teatre, espectacle lumínic i la música de Lildami a l’Escenari Secret de la Nau 2

1002
Escenari Secret. Foto: Dani Garrido

L’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona i la Regidoria de Cultura han organitzat aquest dissabte un Escenari Secret a la Nau 2 de Ca n’Oliveres. La proposta escènica, adreçada a joves de 16 a 30 anys, ha ofert píndoles teatrals, música i un espectacle de llum i foc per fer reflexionar als assistents sobre el moment actual que vivim. Una experiència sorpresa per als participants que, després d’inscriure’s prèviament, han rebut la ubicació de l’espectacle, sense saber què s’hi trobarien.

Una vuitantena de joves ha pogut gaudir de teatre gestual amb Puntmoc, un projecte creat el 2001 pels tres germans Boada Ferrer. A través del cos, el ritme i el moviment, exploren la transformació de l’espai i la creació de realitats imaginàries, basant-se en la utilització de l’humor absurd per encarar qüestions sensibles.

Welcome to Berlin ha estat una de les píndoles de teatre breu representades. En Carles i la Berta estan en el millor moment de la seva relació. Tenen 27 anys i no viuen junts (no perquè no volen, sinó perquè no s’ho poden permetre). Però la Berta rep una beca per treballar sis mesos a Berlín, i ara només tenen 24 hores per decidir si diuen adeu a Barcelona o a la seva relació. Una microrepresentació sobre les crisis de parella, basada en la sèrie de Joan Burdeus i Pau Ortiz. L’altra píndola teatral ha estat Zoiedes. Dos espermatozous s’enfronten al repte de la seva vida: trobar l’òvul. La cursa mortal de la fecundació per complir el propòsit pel qual han estat creats.

Opakar ha enlluernat amb el xou de llum Luminolife. Els primers convidats de la sonda espacial Voyager 1 han arribat. En el seu etern viatge pel cosmos, la sonda espacial ha contactat amb uns éssers de llum que visiten la Terra en so de pau. Els visitants han ensenyat al públic una nova manera de viure la llum. A més, els Diables han encès les seves torxes com a colofó.

I la música ha anat a càrrec de Lildami. Amb missatges allunyats de les drogues i el sexisme i una trajectòria intensa, s’ha convertit en el portaveu de la música urbana cantada en català. És l’únic artista de l’escena que ha guanyat el Premi Cerverí a la Millor lletra (2019) i dos anys consecutius el Premi Enderrock al Millor artista de hip hop i de músiques urbanes. Amb un nou disc sota el braç, que es publicarà el 2021, i amb el seu lema ‘Imparabla’ per bandera, Lildami serà el promotor del Maleducats, el primer festival internacional de música urbana de Catalunya.

Lildami

Escenari Secret “és una proposta de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona que cada any es fa a quatre poblacions de Catalunya i tenim la sort que un dels emplaçaments d’enguany ha estat Martorell. Hi ha hagut una participació més que notable i estem satisfets amb l’activitat feta. Hem gaudit de tot tipus d’arts escèniques: mímica, monòlegs, teatre d’escenari, rap i els Diables que ens han fet una cremada estàtica”, ha comentat el regidor de Cultura, Andreu González.

Reproductor d'àudio
Andreu González, regidor de Cultura

La regidora de Joventut, Raquel Sans, ha afirmat que “els joves han rebut la proposta força bé. Hi ha hagut bastant de públic i això és el que ens interessa, perquè volem buscar activitats per a ells i que cada vegada s’hi involucrin més. L’objectiu és implicar-los i fomentar oci diferent cap a aquest sector de població”.

Reproductor d'àudio
Raquel Sans, regidora de Joventut

Una de les assistents ha estat la Judit Herrero, a qui li ha semblat “una proposta divertida, diferent i que et fa pensar. M’he apuntat perquè era una forma original de passar el dissabte. Tenia moltes ganes de veure teatre, però no m’esperava tot el què ha passat: el concert, els focs…ha estat molt divertit. El que més m’ha agradat és el missatge de l’activitat: no siguis una vaca de corral, sigues tu mateix, fes el que t’agrada”.

Reproductor d'àudio
Judit Herrero

L’Andrea Ruiz és una amant del teatre i ha explicat que “ara els joves no s’hi apropen molt, estan més a Netflix i d’altres plataformes, però aquestes propostes fan que s’hi interessin més. Ruiz es va apuntar a l’Escenari Secret atreta pel to misteriós de l’activitat, que li va cridar molt l’atenció.

Reproductor d'àudio
Andrea Ruiz

“Aquesta proposta ha estat molt bé, amb un bon tema que englobava tot. La cultura és molt important i Martorell és un lloc que en necessita”, ha dit l’Hèctor Naranjo. “M’ha sorprès veure cares i noms coneguts, però també talent desconegut. M’ha agradat la manera en què ens han portat d’aquí cap allà sota el missatge de conformar-se o no que havíem d’entendre”.

Reproductor d'àudio
Hèctor Naranjo

En Carles Alemany ha expressat que “és un bon moment per fer una aposta per la cultura amb tots aquests espectacles alhora. La gent del públic ha gaudit moltíssim el fet de poder tornar a tenir aquest contacte amb la cultura. Hem vist teatre, concerts i hem treballat amb la gent de tu a tu. Aquesta retrobada amb el fet cultural la necessitàvem molt”.

Reproductor d'àudio
Carles Alemany

L’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona promou l’Escenari Secret, una experiència artística de proximitat per als seus espectadors més fidels, des de 2016 als municipis. Una oportunitat per dinamitzar els públics i ampliar el coneixement i la relació amb els espectadors dels teatres i altres espais de cultura municipals, com a forma per a reivindicar-los, i donar a conèixer formats escènics i musicals que se surten de la programació regular de la temporada.