Acció Climàtica demana extremar precaucions per l’elevat risc d’incendi forestal

1071
Incendi forestal El Congost

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha emès un informe de perill d’incendi fins dimarts de la setmana vinent amb afectació a tot el territori. Per aquest motiu, ha elaborat un seguit de recomanacions orientades tant al conjunt de la ciutadania com a les persones que treballen de l’agricultura. Vents de component sud, temperatures superiors a les habituals i una humitat relativa baixa en són els factors de risc, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Martorell i el seu entorn estan marcats, segons el mapa de predicció de perill d’incendi forestal, amb la categoria de ‘perill alt’, que és la més elevada que mostra el mapa a nivell de tot Catalunya en el moment present. A més, aquest episodi de risc afectarà de manera molt especial al Bages, la Noguera, el Solsonès, la Segarra i l’Urgell. Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural fa un seguit de recomanacions a diversos nivells.

Mapa de predicció de perill d’incendi forestal

De cara al conjunt de la població, el Servei de prevenció d’Incendis Forestals recomana a la ciutadania extremar la precaució i realitzar les activitats d’oci allà on no hi hagi contacte amb la massa forestal. També estar atent a activitats amb eines mecàniques que poden generar guspires. Recordar que per fer servir radials o bufadors cal una autorització.

En situacions de retenció a les vies de comunicació, recorda que llençar burilles a l’exterior dels vehicles és un delicte que pot provocar un incendi forestal.

I també demana que no es vulguin aprofitar els petards sobrants de Sant Joan perquè en zones properes al bosc està prohibit i el risc d’ignició és molt elevat, sobretot aquests dies.

D’altra banda, es fan recomanacions a les persones que es dediquen a la pagesia: no treballar en els camps colindants a la massa forestal a les hores centrals del dia; fer la recol·lecció del cereal a primera hora, o realitzar una parada tècnica per manteniment i revisió de maquinària entre les 14.00 i les 17.00h-.

També es recomana a les cooperatives i magatzems allargar els horaris d’entrada del cereal per afavorir que la recol·lecció es pugui realitzar en horaris amb risc més baix d’ignició.

En paral·lel, ja és en marxa la campanya de la sega per reduir el nombre d’incendis agrícoles i forestals relacionats amb els treballs de la sega de cereals i minimitzar-ne els danys. Diversos cossos i grups treballen en l’operatiu de vigilància.

Mapa de perill d’incendi forestal

El Servei de Prevenció d’Incendis Forestals elabora un mapa de perill d’incendi forestal. A partir d’avui al web i fins a finals d’agost es genera el mapa del dia següent per tal de aprofundir en el seguiment del perill d’incendi en l’època més perillosa de l’any.

A partir de les dades amb les que el mapa de perill s’elabora diàriament, es procedeix a l’activació del Pla Alfa, que és el procediment que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions davant les situacions de risc d’incendi que es produeixin.