Adesiara presenta ‘L’evangeli del vent’ d’Agustí Bartra amb un concert dels seus poemes

1242
Presentació-concert 'L'evangeli del temps'
Presentació-concert 'L'evangeli del temps'

Presentació aquest dijous a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural del llibre L’evangeli del vent d’Agustí Bartra, editat pel segell martorellenc Adesiara. Ha anat a càrrec de Sam Abrams, crític literari i curador de l’obra, i de la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. L’acte, organitzat per la Biblioteca Martorell, ha clos amb un concert líric, per a cant i piano, de poemes extrets del llibre.

Agustí Bartra (Barcelona, 1908-Terrassa, 1982) va ser un poeta, novel·lista, dramaturg, crític i traductor. Els seus primers escrits daten dels anys vint i trenta. L’experiència de la guerra civil i els camps de concentració el van fer refusar de la seva obra anterior, i refundar-la des de l’exili a Mèxic el 1941 amb L’arbre de foc (Adesiara, 2015) i el 1956 amb L’evangeli del vent, revisat pel mateix autor el 1971.

L’evangeli del vent “és un llibre plenament actual, com tota l’obra de Bartra. Explica la seva biografia, però també temes universals com l’essència de la condició humana. Un dels grans temes que vertebra el llibre és el pas de temps i la relació entre el passat, el present i el futur”, ha explicat Sam Abrams. Bartra escriu el llibre en un moment present de plenitud vital, “però s’adona que la història progressa, i que el drama dels exiliats i la memòria de la guerra comencen a ser un full que la història girarà”. Per l’autor, “el passat no es pot llençar per la borda, sinó que ens pertany, ens identifica i hem de ser-li fidels per molt dur i tràgic que sigui”.

Sam Abrams, crític literari

Després d’un seguit de poemes de dolor individual i col·lectiu, Bartra acaba el llibre amb una secció de versos amorosos dedicats a la seva dona. Per l’autor, “l’amor a la condició humana ens permet suportar tot allò que ens passa a la vida, i integrar el passat, el present i el futur perquè siguin una cosa significativa”. “L’amor a la seva dona és el símbol de l’amor a la vida, que dona sentit a tot i ens porta a no llençar res, a aglutinar-ho tot en un projecte vital únic”, ha apuntat el crític.

Sam Abrams, crític literari

El llibre és el més desconegut del poeta, tot i que constitueix una baula fonamental de la seva producció. Segons Abrams, “ocupa un lloc destacat i singular al corpus bartrià perquè representa la consolidació definitiva de la seva veu poètica i la prefiguració dels paràmetres humans, intel·lectuals, estètics i artístics que van orientar la seva obra futura”.

El responsable de l’editorial Adesiara, Jordi Raventós, ha assenyalat que Bartra “és tot un referent de la literatura catalana moderna. Un exemple idoni de la riquesa cultural que tenim, sovint desconeguda per ser d’autors que no acostumen a entrar en els cànons establerts. Gràcies a les nostres edicions i a d’altres que s’han anat fent, tenim la possibilitat d’adonar-nos de la importància que té l’autor al nostre país durant el segle XX”.

Jordi Raventós, editorial Adesiara

La presentació ha tancat amb un concert a càrrec de la soprano Eulàlia Ara, qui ha cantat peces basades en poemes del llibre, compostes i interpretades pel pianista Jordi Vilaprinyó.