Martorell ha decidit integrar-se en una taula territorial sobre la qualitat de l’aire i l’impacte sobre la salut de les emissions atmosfèriques creat el 2016 per diversos municipis del Baix Llobregat i del Vallès Occidental. Tots ells són dins la Zona Especial d’Alta Protecció Atmosfèrica que defineix la Generalitat i promouen accions per vetllar per la seva millora. L’adhesió es va decidir en el ple d’aquest dilluns, amb una moció impulsada pels grups de govern de CiU i ERC, amb el suport del PSC, Movem Martorell i PP.
Aquest òrgan supramunicipal va néixer l’any 2006 fruit d’una iniciativa dels ajuntaments de Castellbisbal, El Papiol, Molins de Rei, Pallejà i Sant Andreu de la Barca, a la què després s’hi van afegir La Palma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts i Torrelles de Llobregat. Els vuit municipis van acordar l’any passat crear una taula de treball per lluitar conjuntament per la qualitat de l’aire i l’impacte en la salut de les emissions atmosfèriques procedents de l’activitat industrial i de les infrastructures. A més, van voler fer-ne partíceps les institucions i garantir la participació d’estaments universitaris, de recerca i d’investigació.
Fer diagnosi de la qualitat de l’aire i impulsar mesures
El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell, Adolf Bargués, va exposar a la sessió plenària la voluntat d’adhesió a un òrgan que pretén impulsar diverses mesures: fer un estudi sobre la qualitat de l’aire instal·lant captadors permanents de contaminants atmosfèrics; elaborar un estudi epidemiològic dels municipis i els efectes de les emissions de contaminants sobre la salut de la població; dissenyar un pla de millora i mesures per reduir emissions; potenciar les polítiques de salut pública; crear un equip de control multisectorial amb científics, investigadors, universitaris, i difondre a la població els resultats.
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell
El PSC hi va votar a favor perquè estan “molt interessats en conèixer quina és la qualitat de l’aire a la població”, segons va apuntar el portaveu del grup municipal socialista, Lluís Tomàs.
Lluís Tomás, portaveu del PSC
El regidor de Movem Martorell, José Simón, es va posicionar a favor de la moció, va reivindicar la presència de les entitats mediambientals locals i que es valori una proposta per destinar part dels impostos a mesures contra la contaminació.
José Simón, portaveu de Movem Martorell
El Partit Popular també va votar a favor de la moció, sense intervenir en el debat, mentre que la portaveu del grup Som Martorell, Raquel Pérez, es va abstenir i va posar en dubte la necessitat d’adhesió a aquest tipus d’estudis.
Raquel Pérez, portaveu de Som Martorell
Bargués va replicar que l’adhesió es deu a “la voluntat d’aprofitar el treball d’aquesta comunitat científica que ho avalua, i perquè volem saber quina afectació té la contaminació atmosfèrica entre els nostres veïns”.
Adolf Bargués, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell