Alba Bohigas: “La Coral Rosanes és un espai de compromís i enriquiment a través de la música”

589
50è aniversari de l'Institut Pompeu Fabra. Actuació d'Alba Bohigas i Josep Buforn al piano
Alba Bohigas

La martorellenca Alba Bohigas, directora de la Coral Rosanes, ha estat als estudis de Ràdio Martorell per parlar d’aquesta agrupació musical, que enguany celebra el 20è aniversari. Bohigas es va formar en música al Conservatori de Barcelona, on es va especialitzar en cant, i ara que és jubilada, continua al capdavant de la coral femenina, que va començar a dirigir des dels inicis, ara fa 20 anys. Bohigas ha explicat que hi han passat moltes dones per aquesta agrupació, i que s’ha convertit en un espai per compartir l’essència de la música i de la feminitat.

Com es va formar la Coral Rosanes?

La Coral Rosanes es va formar fa 20 anys, de la mà d’Antònia Civil, una veïna del barri que va decidir convocar una sèrie de senyores per formar un grup musical, i em va proposar a mi dirigir-les. Des de llavors, vam començar un camí que no s’ha parat mai, excepte pels dos anys de pandèmia, en el qual ens hem trobat un espai de compromís personal i d’enriquiment a través del cant i la música, que per nosaltres és molt important i agradable. Cantem tota mena de música a l’uníson, des de cançons tradicionals catalanes, passant per boleros i ranxeres, i moltes altres. L’objectiu final és convertir la Coral en un espai per compartir, que és el que necessiten les membres.

Com ho tireu endavant?

Assagem a l’Esplai d’Avis de la Vila una hora a la setmana, el dia, però, ha anat variant al llarg del temps. Durant 20 anys, hi ha hagut 11 membres que ens han deixat, però per sort sempre tenim relleu, i a més, sempre són dones educadíssimes, amb unes ganes tremendes de compartir, i que hi posen el millor d’elles mateixes, en venir a assajar, a cantar, a fer tècnica vocal, a aprendre les lletres, i a gaudir. Això també m’ha impulsat a mi a correspondre-les en aquesta entrega. A més, cantar porta un enriquiment bioquímic perquè se segreguen uns neurotransmissors que són favorables a la felicitat.

Actuació de la coral del barri

Parla’ns de les integrants de la Coral.

Som la primera Coral femenina de Martorell, i està formada per una vintena de cantants, que no tenen formació musical, però que tenen capacitat per afinar i canten d’oïda i de memòria. Els grups vocals solen ser de moltes menes, en coneixem la mixta, però també hi ha corals femenins, que s’estilen més al nord d’Europa, i també de masculins, que s’estilen sobretot al País Basc, que es diuen els Ochotes, perquè en són huit.

Alguna característica que vulguis destacar de la Coral per despertar l’interès d’alguna dona que es vulgui apuntar?

Primer les convidem que vinguin un dia, el divendres de set a huit a l’Esplai d’Avis de la Vila, i que ens escoltin i vegin el que fem. No s’ha de saber cantar, s’ha de tenir voluntat, i ganes de lligar-te emocionalment en aquest projecte, que ja té molts anys, i en el qual les membres sempre s’hi han involucrat per donar el millor d’elles mateixes, amb la finalitat de sumar, i tenir com a resultat un grup on hi ha una qualitat espiritual i personal, i on es vol compartir una essència musical i femenina.

Teniu alguna actuació propera per poder-vos anar a veure?

Ara comencem a preparar repertori nadalenc i també profà, el dia 15 de desembre cantarem a la Residència Sant Joan de Déu, a les 17.00h, el 17 de desembre al barri de Rosanes, a les 13.00h, el 29 de desembre anirem a Sant Joan Samora i el 30 de desembre a Olesa de Montserrat.