La 46a edició del Premi Vila de Martorell ha culminat aquest vespre de Sant Jordi amb la gala de lliurament de guardons a El Progrés. El certamen ha coronat Alba Camarasa en la categoria general de poesia en català, a Vicente Luís Mora en la de castellà i a Llum Saumell Pascual a la millor prosa d’autors locals.
La “nit de les lletres de Martorell” ha tornat amb força dos anys després. Ha estat una vetllada presentada per l’actriu figuerenca Àngels Bassas, d’àmplia trajectòria en sèries de televisió d’àmbit català i espanyol, en cinema i, més recentment, com a autora de llibres infantils i de novel·la. La música l’ha posada el grup Henka, amb Eugeni Muriel -guitarra-, i Carlos Copado i Sandra Morera -veus-.
En categoria oberta de poesia, l’escriptora valenciana Alba Camarasa ha guanyat el premi al millor llibre de poemes en català amb Runes, i obté 2.000 euros i l’edició del llibre. Camarasa és poeta, diplomada en Educació Social i psicopedagoga. Té editats contes, 3 llibres de poesia i col·labora amb el diari Tarragona digital. L’autora ha descrit Runes com una obra “on no només hi ha drama, sinó també claror: la retirada dels enderrocs d’una casa per a fer-ne una altra de millor”.
Reproductor d'àudioAlba Camarasa, guanyadora de la categoria de poesia oberta en català
Vicente Luís Mora i la seva Mecánica han guanyat com a millor llibre de poemes en castellà, amb idèntica dotació. Mora és escriptor -amb més de 20 llibres editats-, llicenciat en Dret per la Universidad de Córdoba -d’on és també doctor en literatura espanyola-. Actualment és professor de la Universidad de La Rioja. Ha reconegut que “Mecánica és un canvi en la meva trajectòria poètica, un pas endavant, amb un llenguatge una mica més accessible”.
Reproductor d'àudioVicente Luís Mora, guanyador de la categoria de poesia oberta en castellà
Llum Saumell Pascual guanya el premi local al millor llibre de prosa
La periodista i escriptora martorellenca afincada a Bilbao Llum Saumell Pascual ha guanyat el premi d’adults al millor llibre de prosa per Foradada, i s’emporta la publicació del llibre, 780 euros i un taller d’escriptura. Una obra del gènere negre “feta durant el confinament, una manera de fer-me viatjar a la Costa Brava, Siena o Finlàndia”. Per ella, “el Premi Vila sempre ha estat present a la meva vida, sigui a nivell professional o com a lectora”.
Reproductor d'àudioLlum Saumell, guanyadora del premi d'adults de prosa
El jurat ha fet una menció especial per la qualitat de l’obra poètica a Paula Garcia Solís amb A cau d’orella. La resta de guardonats són:
Premi per a adults per al millor conte: Sílvia Moncho Blasco, per L’estrelleta platejada. Obté 100 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi per a adults al millor poema: Montserrat Barlam Bruquetas, per Pensaments. S’emporta 100 euros i un taller d’escriptura.
Premi per als alumnes (12 i 18 anys) al millor conte: Abril Castillo Camacho, per Tela d’un conte complex. Guanya 75 euros i un taller d’escriptura.
Premi per als alumnes (12 i 18 anys) al millor poema: Montserrat Franco Gil, per Carpe diem. S’emporta 75 euros i un taller d’escriptura.
Premi per als alumnes del cicle superior de Primària al millor conte: Iván Garcés Rodríguez, amb Somni o realitat. Participarà d’un taller d’escriptura.
Premi per als alumnes del cicle superior de Primària al millor poema: Ona Estruch Barnet, per El meu balcó. Podrà fer també un taller d’escriptura.
Premi de microrelat -el més exitós quant a número de participants, amb 255- per a Salvador Barberà Sández, per Remeis Casolans, dotat amb 400 euros.
Premi de traducció de clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’, en col·laboració amb la martorellenca Editorial Adesiara. S’hi ha presentat 9 originals, i el guanyador ha estat Jaume Juan Castelló, per Epigrames, de Marcial, i obté 2.000 euros i la publicació.
Fonollosa: “El Premi Vila és el nostre gran aparador literari”
L’acte l’han presidit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament, Andreu González.
Fonollosa ha destacat que “el Premi és un dels grans aparadors culturals de Martorell i el nostre gran aparador literari”, i ha agraït la tasca “de la seva organització, participants, guanyadors, jurat, llibreters i personal de la Biblioteca”.
Reproductor d'àudioXavier Fonollosa, alcalde de Martorell
González ha destacat “la gran transcendència” del Premi, la qualitat i imparcialitat del jurat i la inclusió de la nova de traducció de clàssics. Ha recordat a Josep Carol -ideòleg del Premi Vila- i al recentment desaparegut Pere Miró, “molt important per la cultura local”.
Reproductor d'àudioAndreu González, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell
El president del jurat, Àlex Susanna, ha posat en valor “la molt bona salut del Premi, que enguany ha comptat amb més de 400 participants i 12 categories” i el paper de l’Editorial Adesiara en la inclusió de la nova categoria.
Reproductor d'àudioÀlex Susanna, president del jurat del Premi Vila
Per Susanna ha estat “una edició especial, perquè ha coincidit la gala amb el dia del llibre, una jornada de caràcter extraordinari, que genera enveja arreu del món i que hem de posar en valor”.