Albert Montserrat i Josep Buforn inauguraran l’Any Palet amb un concert dissabte a El Progrés

1199

L’Ajuntament i l’entitat Joventuts Musicals de Martorell despleguen, tot aquest any, una extensa programació per commemorar el 140è aniversari del naixement del tenor Josep Palet. L’objectiu és donar a conèixer la seva carrera artística a través de concerts, exposicions i conferències, segons ha explicat el comissari de l’Any Palet i president de les Joventuts Musicals de Martorell, Aleix Palau. Dissabte 18 de febrer, a les 19.00h, es farà el concert inaugural a El Progrés amb el tenor Albert Montserrat i el pianista Josep Buforn.

Qui era el tenor Josep Palet?Josep Palet
Va ser un tenor nascut a Martorell el 1877 a la plaça de l’Església, fill d’una família que tenia una confiteria i pastisseria on es venia de tot. Era una família amb negoci, que funcionava econòmicament bé. Palet va poder estudiar fins a la secundària, amb la mala sort que ell i el seu germà van emmalaltir de tifus i van haver de tornar a Martorell per curar-se, encomanant la malaltia als pares. La mare es va salvar, però el pare va morir quan ell tenia 12 anys. L’any 1900 va debutar al Liceu amb 23 anys, i va ser un gran èxit, l’inici d’una carrera que va durar uns 34 anys.

Va tenir un gran reconeixement?
Es va casar amb una senyora italiana, amb la què viatjava molt. Feien gira per Amèrica durant molts mesos. No vivien de manera establerta en un lloc. El 1911 s’estableixen a Milà i s’hi assenten fins a finals dels anys 20. Es va fer un lloc entre els cantants italians, la qual cosa té molt de mèrit. Va cantar a Itàlia, Romania, Viena, França, Àustria, Egipte i Amèrica, des de Canadà a l’Argentina.

Va morir de manera sobtada?
Sí, a la carta de defunció que envia la vídua explica que, uns dies abans de morir, es va trobar malament i van anar a l’Hospital. Es va revifar bé, però dies després, anant en tramvia, en arribar al final de línia de Milano-Centrale el revisor el va voler despertar i es va adonar que estava mort. Tenia 59 anys i ja estava retirat. Era un moment delicat perquè la Segona Guerra Mundial va afectar molt Itàlia, el seu fill va haver de servir al conflicte, va caure una bomba a casa seva, destruint el seu arxiu, i per això no tenim gaire documentació.

Quines eren les seves característiques vocals?
La veu és força única, perquè cantava un repertori variat, que molts pocs cantants han pogut fer. Cantava Wagner, bel canto italià, verisme molt més dramàtic…Un repertori de gairebé cent òperes, ja que tenia una gran capacitat per memoritzar-les. Qualsevol cosa que cancel·lava algú, trucaven el Palet per salvar la funció perquè en un dia s’aprenia l’òpera de memòria. El podríem equiparar a Plácido Domingo, per repertori, que no per veu.

Programació extensa a l’Any Palet. Què es farà?
D’una banda, es faran concerts entorn a la figura del Palet, que recrearan les òperes que ell cantava, el primer Concurs de Cant Josep Palet, conferències, una exposició i activitats paral·leles amb les entitats com Caramelles, les corals o la Fundació Francesc Pujols.

Obrireu dissabte amb el tenor Albert Montserrat i el pianista Josep Buforn.Josep Palet
No deixaran indiferent ningú. Albert Montserrat viu a València, però és català, i ha cantat molt al Liceu. Oferirà la vessant més dramàtica d’aquest Palet: Àries d’Otello de Verdi, Carmen de Bizert, L’Africaine de Meyerberg, o de Puccini.

Dins la programació heu convocat el primer Concurs de Cant Josep Palet els dies 11 i 12 de març. Heu tingut moltes inscripcions?
Sí, uns 65 concursants, una xifra més que elevada, tenint en compte que és la primera edició i que és de pagament. A més, hi ha 9 nacionalitats diferents: Xile, Argentina, Mèxic, Colòmbia, França, Rússia, Corea del Sud i Espanya. Gent que ha acabat els estudis musicals als principals conservatoris d’Espanya (Escuela Superior de Canto de Madrid, ESMUC, Conservatori del Liceu de Barcelona, Conservatori Superior de Música de València, Bilbao…). Les semifinals del dissabte 11 de març seran obertes al públic i també la final del diumenge 12.

Què més tindrem?
El dia 1 de maig actuarà la mezzosoprano martorellenca Anna Tobella amb Alessio Coppola. El 7 de juny, coincidint amb el 140è aniversari, es farà una conferència a la Torre de les Hores amb el Jaume Tribó, apuntador del Gran Teatre del Liceu. El 30 de juny s’inaugurarà l’exposició ‘Josep Palet: tenor o res’ a La Caserna, en la què exposarem els materials que conservem d’ell de l’Arxiu Miró i materials inèdits. A finals de setembre, farem un concert amb el guanyador del Concurs de Cant. El 16 de desembre es farà el concert de cloenda amb el tenor Pablo García López, un els tenors espanyols amb més impuls internacional. Amb la Fundació Francesc Pujols i la Biblioteca Martorell farem activitats per Sant Jordi. Caramelles també enfocarà les cantades a l’Any Palet i per la Fira de Primavera s’està preparat quelcom vinculat a l’efemèride. Un 140 aniversari no s’acostuma a celebrar perquè no és un any rodó, però queia així i era l’ocasió perfecta per rememorar aquesta persona, que ha estat poc tractada des de Martorell.